Muscadelle
Wina ze szczepu Muscadelle
Szukasz wyjątkowego smaku białego wina? Lubisz wina francuskie, które charakteryzują się nutami owocowymi? Sprawdź trunki otrzymywane ze szczepu Muscadelle. Jest to biała odmiana winorośli, która uzyskała szczególną popularność w regionie Bordeaux i tamtejszych winiarzy.
Wino, które otrzymuje się z tego szczepu, charakteryzuje przyjemna słodycz, subtelny aromat oraz zdecydowana kwasowość. Bukiet jest bardzo podobny jak w przypadku wina Muscat. Należy pamiętać, iż szczep Muscadelle nie występuje w składzie sam, a najczęściej w połączeniu z innymi odmianami. Są to odmiany Sauvignon Blanc oraz Semilion.
Muscadelle uprawiane jest przede wszystkim w okolicach Bordeaux, a także w regionach Bergerac, Monbazillac oraz Gaillac. Jest obecny oczywiście również w innych częściach świata, a mianowicie w winnicach znajdujących się w RPA oraz Australii. Uprawa szczepu nie jest łatwa, ponieważ jest on podatny na różne choroby, w tym szczególnie na tak zwaną szarą pleśń.
Białe wina Muscadelle powstają najczęściej w wyniku kupażu z innymi odmianami. Oferty wina muscadelle sklep opiera najczęściej na winach słodkich i półsłodkich. Znaleźć można także oczywiście wina wytrawne i półwytrawne, ale są rzadziej spotykane. Tak czy inaczej, każdy znajdzie odpowiednie wino muscadelle dla siebie, które pasować będzie do owoców morza, ryb, potraw na bazie drobiu, a także deserów. Sprawdzi się również w roli aperitifu.
Za wyjątkowy charakter wina z muscadelle odpowiada jego szlachetna pleśń, która atakuje właśnie owoce. Należy pamiętać, aby nie mylić jej ze szkodliwą szarą pleśnią. Ostatecznie wino, które otrzymuje się z owoców, które przypominają rodzynki, będzie posiadać bukiet tropikalny i urzekający aromat. Naturalnie występująca słodycz tworzy wraz z kwasowością intrygujące połączenie.
Dobrym przykładem takiego wina jest Chateau Lamothe, które jest otrzymywane ze szczepów Suvignon Blanc, Semilion oraz oczywiście Muscadelle. Charakteryzuje się doskonałym i głębokim bukietem oraz złotą barwą. Z łatwością można znaleźć w jego bukiecie nuty syropu kwiatowego, słodkiej śmietanki oraz suszonych owoców tropikalnych i bakalii. Smak wina jest co prawda intensywnie słodki, lecz jego przyjemna kwasowość doskonale harmonizuje całość doznań. Jest to niezwykle przyjemne połączenie.
Wina z muscadelle pasują doskonale do dań drobiowych, w tym na przykład do gęsiej wątróbki oraz do serów pleśniowych. Wina wzmacniane, które dojrzewają w beczkach i do których dodaje się neutralny spirytus, oferują niezwykle bogate aromaty tofii i karmelu. Trunki są mocno słodkie i charakteryzują się jedwabistą konsystencją. Dojrzewają przez wiele lat. Wytrawne wina otrzymywane ze szczepu muscadelle pasują świetnie do dań z owoców morza, na przykład krabów. Potrawy z ryb oraz białych mięs z pewnością będą lepiej smakować wraz z winem musującym ze szczepów muscadelle. Słodkie i półsłodkie wina ze szczepu muscadelle doskonale współgrają z ciastem dyniowym i innymi rodzajami. Wzmacniane wina z kolei świetnie dopełniają smak sera pleśniowego.