Bognar Flora Cuvee
Wino Bognar Flora Cuvee
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Bognar Flora Cuvee
Kraj: Węgry
Region: Tokaj
Producent: Bognar
Szczepy: Aletta, Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres
Rodzaj: białe, półsłodkie
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12% cer1
Flora Cuvee to wino charakteryzujące się jasno słomkową barwą , z aromatami muszkatu, białych owoców, brzoskwiń oraz miodu. Na podniebieniu miękka delikatna struktura z owocowym charakterem, któremu towarzyszą nuty moreli, dojrzałej mandarynki z akcentami ziołowymi.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino od węgierskiego producenta, który stworzył innowacyjną serię Cuvée z myślą o łączeniu węgierskich szczepów tak, aby powstawały trunki o świeżych, zaskakujących aromatach. Połączenie szczepu Irsai Olivér i Cserszegi Fuszeres daje wino o niezwykle przyjemnym, odświeżającym, kwiatowo-owocowym smaku i pięknej, słomkowo-żółtej barwie z zielonkawymi refleksami. Doskonale smakuje jako aperitif oraz w towarzystwie świeżych sałatek i deserów.
Winiarstwo to czysta sztuka, wino jest rodzajem pracy, ponieważ cnoty, które już istnieją w winnicy i możliwości, jakie daje natura, muszą być dziedziczone i delikatnie zarządzane. To właśnie robi winiarnia Bognár jako jedna z największych rodzinnych winnic na Węgrzech. Historia rodziny Bognár zaczyna się w 1973 roku, kiedy to Gábor Bognár przejął w posiadanie 1-1 akra winnic Kunság. Jego trzej synowie, Attila, Csaba i Andor, pracowali w winnicy od najmłodszych lat, powoli ucząc się sztuki winiarstwa. Wiedza i szacunek dla uprawy są zatem przekazywane z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu jakość jest stała, a doświadczenie oferowane przez łyk pozostaje wieczne. Początkowo ręcznie mielone i tłoczone winogrona nadal wożono powozem konnym, a z czasem w winnicy pojawiły się oczywiście najnowocześniejsze technologie. Do 1995 roku obszar produkcji wzrósł z 2 akrów do 5 hektarów, a jednocześnie ilość wina butelkowanego stale rosła, a jakość stale dominowała. W firmie rodzinnej, która ewoluowała od winnicy do winnicy, każdy pracownik dodaje swoją wiedzę do istniejących wartości, aby jak najlepiej wykorzystać wino w społeczności. Sercem Gábor Bognár jest węgierskie wino i węgierskie regiony winiarskie, więc założyli własne winnice w Villány i Tokaju po Wielkiej Nizinie. Nasi konsumenci mogą poczuć, że uzyskujemy wyższą wartość, łącząc naszą lokalną wiedzę na temat produkcji i różnorodności z doskonałą rutyną organizacji pracy. Napawa Gábor Bognár dumą, że z rodzinnej winnicy dziś XXI. Stali się winnicą prezentującą technologię XX wieku.