Nebbiolo
Dante Rivetti Bricco di Neive Riserva Barbaresco
Szczep Nebbiolo
Jeśli ktoś koniecznie chciałby zakosztować wysokiej klasy czerwonego wina o niezwykłym aromacie, powinien spróbować wina o wdzięcznej nazwie Nebbiolo.
Jest to trunek pochodzący z Włoch, a ściślej mówiąc z Piemontu. Nazwa tłumaczona jest jako "mgła", a wzięła się stąd, że w miejscach, gdzie wstępuje szczep Nebbiolo często pokrywała wszystko gęsta chmura mgły. Wino powstające w tak enigmatycznych okolicznościach, musi nosić w sobie posmak tajemnicy. Krzewy pokrywają się w fazie dojrzałości zgrabnymi gronami w kolorze fioletowym. Grona wyglądają na lekko przybrudzone, lecz są niemal idealnie okrągłe. Powstaje z nich stylowe wino dla każdego, kto ma duże wymagania co do walorów smakowych trunku. Wina tego rodzaju polecane są na co dzień i od święta. Jeśli chce się komuś przekazać atmosferę włoskich mieścinek pachnących cydrami, można mu podarować przepięknie wykonaną butelkę Nebbiolo z fascynującą zawartością. Jeśli ktoś potrzebuje wina na prezent, to wina Nebbiolo sklep oferuje w bardzo korzystnych cenach. Zapraszamy każdego, kto chce skusić się na ten niesamowity napój.
Szczep Nebbiolo - w jakich warunkach następuje uprawa?
Ten szczep dojrzewa bardzo późno, gdyż następuje to dopiero w połowie października. W związku z tym przez dłuższy czas należy go odpowiednio pielęgnować i zapewniać mu optymalne warunki do wzrostu. Odmiana Nebbiolo potrzebuje dużo słońca, lecz zwodniczy może być dla niej wiatr. Sztuka polega na tym, by otulić krzewy przed nadmiernymi podmuchami, lecz jednocześnie wystawić je na działanie energii słonecznej, co nie zawsze jest rzeczą prostą. Świetnie jest, gdy lato jest suche oraz parne, natomiast w porach deszczowych zbiory niestety zazwyczaj nie są tak udane. Grona posiadają duży stopień kwasowatości oraz dużą ilość tanin, w związku z tym pełny cykl przebiegający bez zakłóceń jest potrzebny, aby wytrąciła się także optymalna dawka cukru.
Dlaczego wina Nebbiolo dobrze jest wybrać na swoje przyjęcie?
Wino Nebbiolo ma jasną czerwoną barwę, bardzo przyjemną dla oka i ładnie prezentującą się na stole w przezroczystych kielichach. Gdyby nie długi okres dojrzewania, smak win mógłby być zbyt cierpki i surowy, choć niektórzy w takim właśnie gustują. Wina tego rodzaju smakują wyśmienicie z różnorodnymi posiłkami. Pasują do zapiekanek, makaronów, ryb i różnego rodzaju przekąsek. Klasyczne podanie to lampka wina do deski serów. To propozycja na lekką kolację dla dwojga lub dla grupy przyjaciół. Wówczas na plan pierwszy wysuwa się wino, a drobne przekąski stanowią tylko smaczne tło.
Wina Nebbiolo sklep dla każdego miłośnika sztuki somelierskiej
Polecamy gustowne i sprawdzone wina Nebbiolo, które urzekają smakiem i niezwykłym aromatem. Pijąc tego rodzaju trunki można naprawdę poczuć się jak we Włoszech i wyobrażać sobie, że siedzi się przy stoliku w uroczej restauracyjki przy akompaniamencie cykad. W naszym sklepie można otrzymać najlepszej jakości Nebbiolo na użytek własny lub na prezent dla osoby trzeciej. Wina podarowane członkom rodziny zacieśniają więzi, zaś w sferze zawodowej stanowią niezobowiązujące podarki.
Nebbiolo to ciemna odmiana uprawna winorośli właściwej (Vitis vinifera) pochodząca z północnych Włoch, uprawiana obecnie przede wszystkim w Piemoncie. Współczesna ampelografia uważa, że szczep Nebbiolo został wyhodowany na terenie Piemontu, choć badania DNA mogą wskazywać również na Lombardię jako miejsce pochodzenia kultywaru. Nazwa pochodzi od piemonckiego nebbia (mgła). Podczas następujących w październiku zbiorów winnice Piemontu (zwłaszcza w rejonie Langhe) często okryte są gęstą mgła. Alternatywna wersja etymologii wywodzi nazwę szczepu od zniekształconego włoskiego nobile. Wspomniane badania DNA wskazały na bliskie pokrewieństwo genetyczne pomiędzy Nebbiolo a białym szczepem Viognier. Nebbiolo było także formą rodzicielską dla szeregu włoskich szczepów czerwonych: Freisa, Bubbierasco, Nebbiolo Rosé, Vespolina, Negrera i Rossola. Szczep znajduje zastosowanie w produkcji bardzo aromatycznych win czerwonych o jasnej barwie i wysokiej zawartości tanin. Wina zazwyczaj wymagają długiego okresu dojrzewania, niezbędnego dla złagodzenia smaku. Podobnie jak Pinot Noir, Nebbiolo jest szczepem mało stabilnym genetycznie i podatnym na mutacje. Znane jest około 40 klonów Nebbiolo, z czego najbardziej popularne są trzy - Lampia, Michet i Rosé Nebbiolo. Lampia jest klonem o najlepszych możliwościach adaptacji do różnych siedlisk. Michet, uważany za efekt porażenia roślin Nebbiolo wirusem, rośnie najmniej bujnie i daje najmniejsze plony, przez co ceniony jest przez producentów silnie aromatycznych win o skoncentrowanym smaku. Rose Nebbiolo obecnie jest mniej popularny, gdyż daje wina o szczególnie jasnej, niemal różowej barwie. W Lombardii Nebbiolo znane jest pod nazwą Chiavennasca, w Dolinie Aosty zaś jako Picutener. W niektórych rejonach Piemontu używana jest nazwa Spanna.