Nero d'avola
Vanita Nero D'avola Sycylia IGT Organiczne
Why Not? Nero d`Avola Syrah Riserva
Szczep Nero d'avola
Czerwone wytrwane wino jest świetnym dodatkiem do obiadu lub do kolacji przy świecach dla dwojga. Takie wina uwielbiają kochankowie, którzy chcą rozpalić żar namiętności. Są one jednak przeznaczone praktycznie dla każdego. Mogą zaostrzyć apetyt przed podaniem głównego dania lub się stać jego częścią, jeśli są popijane w trakcie jedzenia.
Bardzo interesującym rozwiązaniem są wina pochodzące z odmiany Nero d'avola. Ten szczep jest bardzo charakterystyczny za sprawą bardzo ciemnych, wręcz czarnych owoców. Stąd właśnie w nazwie określenie "nero", czy po prostu "czarny". Natomiast druga część nazwy jest związana z miasteczkiem Avola położonym na południu Sycylii. To właśnie tam sięgają początki szczepu. Często nawet mieszkańcy włoskiej wyspy nazywają wino Nero d'avola Sycylijskim Księciem. Jak na prawdziwe włoskie wino przystało, jest to trunek o mocnym wyrazie i sporym temperamencie. Jego smaku nie da się tak po prostu zapomnieć. Gdy raz się spróbuje, z pewnością trudno będzie się oprzeć, by jeszcze raz nie kupić butelki Nero d'avola, dlatego w naszym sklepie znaleźć można włoskie wina w naprawdę okazyjnych cenach.
Szczep Nero d'avola - co warto o nim wiedzieć?
Ten szczep jest zdecydowanie przeznaczony do bardzo ciepłego klimatu, dlatego środowisko śródziemnomorskie jest dla niego optymalne. Tam też znajdują się największe skupiska winorośli w typie Nero d'avola. Zdarza się jednak, iż winorośl ta pojawia się w miejscach bardzo nieoczywistych. Takim zakątkiem jest Szwajcaria, gdzie co prawda plantacje są niewielkie, ale jednak szczep Nero d'avola jest obecny i na tym gruncie. Czasem Nero d'avola stanowi wyśmienitą bazę do produkcji innych trunków, lecz równie często występuje jako samodzielne wino.
Wina Nero d'avola - dlaczego warto kupić właśnie te wina?
Wino ma umiarkowanie gęstą konsystencję i jest prawie czarne. Jego intensywna barwa prezentuje się niezwykle prestiżowo. Jest to wino, które może poleżeć długo i godnie się zestarzeć, dzięki odpowiedniej kwasowatości. Zawiera także duże ilości tanin. Zbiory owoców mogą być bardzo obfite, więc czasem celowo ogranicza się plenność. Jest to zabieg stosowany po to, aby grona miały jak najbardziej intensywny aromat, co przekłada się w oczywisty sposób na smak gotowego wina. Wino Nero d'avola to doskonały podkład podczas spożywania mięs i smażonych potraw. Jest to również godny towarzysz dla deserów, zwłaszcza tych najbardziej słodkich. Cierpki smak wina pozwala doskonale zbalansować słodycz obecną w ciastach, tortach i puddingach.
Wina Nero d'avola sklep dla każdego, kto chce stworzyć atmosferę
Zapraszamy każdego, kto chce poznawać wyborne wina, do skorzystania z naszej oferty. Wino Nero d'avola jest świetnym rozwiązaniem na rocznicę ślubu czy inne przyjęcie w rodzinnym gronie. Dla mężczyzny, który chce się oświadczyć swojej wybrance jest to idealny trunek dodający odwagi i pomagający zbudować podniosły nastrój. Jeśli chodzi o wina Nero d'avola sklep gwarantuje wyroby najwyższej klasy. Warto kupić przynajmniej jedną butelkę, by uświetnić nawet zwykły dzień powszedni.
Nero davola - Czerń z Avoli jest czerwoną odmianą winorośli, przypuszczalnie pochodzącą z Sycylii i popularną w południowych Włoszech. Miejscowi nazywają ją często "Principe Siciliano" (sycylijski książę).
Powierzchnia upraw obejmuje ok. 14 000 ha. Nero d’avola jest główną odmiana uprawianą na Sycylii. Nazwa pochodzi od miasta Avola na południu wyspy. Znana jest także pod nazwą calabrese, sugerującą pochodzenie z Kalabrii, ale spotykana jest tam rzadko. Odmiana lubi gorący i suchy klimat, mimo to pojedyncze poletka można spotkać nawet w Szwajcarii (0,1 ha, stan na 2007). Największym uznaniem cieszą się jednak wina sycylijskie, z okolic Noto (m.in. Buonivini, Bufalefi i Maccari) oraz Pachino w prowincji Syrakuzy. Nero d’avola zwykle była bazą dla cuvees z francuskimi odmianami cabernet sauvignon, merlot i syrah. W ostatnich latach coraz częściej produkuje się wina o stuprocentowej zawartości nero d’avola, na bazie winogron o świadomie ograniczanych zbiorach, dla osiągnięcia większej gęstości aromatu. Wino jest przeważnie intensywnie ciemnoczerwone, niemal przechodzące w czerń (stąd nero w nazwie) i skoncentrowane, o miękkich taninach i kwasowości pozwalającej na starzenie. Charakterystyka porównywalna jest z shirazami z Nowego Świata. Czasami dla określenia odmiany używa się nazw calabrese de calabria i calabrese davola.