Passerina
Szczep Passerina
Biały szczep Passerina cieszy się ogromną popularnością w centralnych Włoszech. Godny uwagi jest fakt, że dużą rolę odgrywa w regionie Marche, mimo tego że stosunkowo dużo nasadzenia występuje w regionach Lacjum, Abruzji oraz Emilia-Romagna. Nie wszyscy wiedzą, że szczep Passerina jest mutacją bianchello, czyli starego szczepu środkowych Włoch.
Co dokładnie warto wiedzieć o szczepie Passerina?
Bardzo duża liczba osób zastanawia się, skąd pochodzi nazwa "Passerina". Passero to wróbel w języku włoskim. Należy zaznaczyć, że wspomniany ptak ma bardzo duże upodobanie w dojrzałych owocach omawianej odmiany. Z kolei przyrostek -ina w języku włoskim wykorzystywany jest przy tworzeniu różnego rodzaju zdrobnień. Warto wiedzieć, że zdrobnienie w tym przypadku najprawdopodobniej wynika z tego, że grona szczepu są niewielkie. Nikogo nie powinno już dziwić, skąd wzięła się nazwa Passerina. Szczep doskonale czuje się w regionach, w których panują wysokie temperatury. Jest wtedy przeważnie dość wydajny. Nie można jednak zapomnieć, że długo dojrzewa uzyskując charakterystyczny ciemnożółty kolor. W znacznej większości przypadków grona pozbawione są również pestek. Ogromną zaletą dojrzałych owoców jest bardzo duża zawartość cukru. Warto wiedzieć, że szczep przy jednoczesnej wysokiej kwasowości może dawać doskonale zrównoważone wina.
Wina Passerina sklep
Falerio w regionie Marche jest najbardziej znaną apelacją, w której używana jest Passerina. W regionie tym powstają bowiem wina na bazie trebbiano toscano. W mieszance może jednak znajdować się maksymalnie 30% odmiany Passerina. Osoby, które byłyby zainteresowane poznaniem tego niezwykłego szczepu, którego znakiem rozpoznawalnym są niezwykłe kwiatowe aromaty z akacjową nutą, powinny przede wszystkim spróbować wina, które powstaje w 100% z Passeriny. Należy pamiętać, aby to było wino regionalne z oznaczeniem IGT czy IGP. Właśnie wtedy odmiana nie będzie miała własnej apelacji.
Ze szczepu w typie IGT może powstać świetne, zrównoważone wino o bardzo szerokim zastosowaniu gastronomicznym. Z roku na rok Passerina jest coraz częściej mieszana z Pecorino, Bombino i Trebbiano. Nie można zapomnieć, że ze szczepu można także stworzyć wina jednoodmianowe. Doskonałym przykładem może być Garofoli Amarela Passerina Marchia IGT 2015. Jest ono bowiem w 100% wyprodukowane z omawianej Passeriny. Warto wiedzieć, że odmiana ta będzie dawała wino w innych stylach. Oczywiście wszystko będzie zależało od regionu. Nie można zapomnieć, że wspólną cechą Passeriny jest cytrusowy owoc. Ww Marchii wina mogą być ostrzejsze. Ponadto wyróżniają się większą mineralizacją.
Dzięki temu każdy, nawet najbardziej wybredny koneser wina nie będzie miał większych problemów ze znalezieniem swojego ulubionego smaku. Nie można zapomnieć, aby kupować omawianą odmianę wina w specjalistycznych sklepach. W "sieciówkach" znajdują się bowiem bardzo często odpowiedniki Passeriny, przez co klienci mogą wyrobić sobie nieprawidłowe zdanie na temat tego wina. Nie powinno się przy podjęciu decyzji sugerować ceną.
Passerina to szczep biały popularny w centralnych Włoszech. Szczególnie ważną rolę spełnia w regionie Marche, pomimo iż dużo nasadzenia jest w Abruzji, Lacjum oraz dalej na północ w Emilia-Romagna. Passerina zaliczana jest jako starożytna odmiana można by się domyślić będąca mutacją bianchello, starego szczepu środkowych Włoch. Interesujące jest pochodzenie nazwy passerina ponieważ Passero to po włosku wróbel. Ptaki te maja ogromne upodobanie w dojrzałych owocach tej odmiany. A przyrostek -ina w języku włoskim jest używany podczas tworzenia zdrobnień. Zdrobnienie to w tym przypadku wynika podobno z tego, że grona szczepu są dość drobne. Stąd właśnie passerina. Passerina dobrze czuje się w regionach z wysokimi temperaturami wtedy jest zwykle dość wydajna lecz długo dojrzewa uzyskując charakterystyczny ciemnożółty kolor. Grona tej odmiany są raczej małych rozmiarów, często pozbawione pestek. Dobrą zaletą dojrzałych owoców jest duża zawartość cukru, jednak przy jednoczesnej wysokiej kwasowości może dawać naprawdę świetnie zrównoważone wina.
Najbardziej znaną apelacją, w której używa się passerina jest Falerio w regionie Marche. Powstają tam wina na bazie trebbiano toscano, w których można używać maksymalnie 30% passerina w mieszance. Jednak, aby poznać smak tego ciekawego szczepu, którego znakiem rozpoznawczym są kwiatowe aromaty z akacjową nutą, warto spróbować wina, które powstaje w 100% z passerina. Musi to być wino regionalne – z oznaczeniem IGT czy IGP, ponieważ odmiana nie ma jeszcze własnej apelacji. Jednak nawet w typie IGT potrafi dać naprawdę dobre, zrównoważone wina o szerokim zastosowaniu gastronomicznym. Passerina jest często mieszana z Trebbiano, Bombino oraz Pecorino. Ponadto tworzy się z niej także wina jednoodmianowe jak choćby dzisiejszy bohater mojego wpisu Garofoli Amarela Passerina Marchia IGT 2015, które to wino jest w 100% wyprodukowane z Passeriny. Odmiana ta daje wina w nieco innych stylach w zależności od regionu, jednak wspólną cechą Passeriny jest cytrusowy owoc. W Marchii wina są trochę bardziej ostrzejsze z większą mineralnością, podczas gdy np. w Lacjum są one zdecydowanie bardziej miękkie z prawie kremową teksturą. Ponadto niezwykle ciekawe są wina frizzante z tej odmiany – lekko musujące, bardzo świeże i doskonałe jako towarzysze lekkiej kuchni.