PECORINO Terre di Chieti Pecorino Cantina Tollo
Wino PECORINO Terre di Chieti Pecorino Cantina Tollo
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
TERRE DI CHIETI I.G.T.
Terre di Chieti Pecorino Cantina Tollo
Kraj: Wina Włoskie
Producent: Cantina Tollo Abruzja
Szczep: 100% Pecorino
Alkohol: 13%
Poj.: 0,75l C3
Wino Tollo Pecorino Terre di Chieti I.G.T. prezentuje blado słomkowo żółty kolor, z typowo zielonkawymi niuansami. Nos jest wyraźnie owocowy, z wyraźnymi egzotycznymi nutami ananasa, marakui i mango. Przyprawa szałwii i składnik kwiatowy reprezentowany przez świeże białe kwiaty uzupełniają obraz węchowy. Wino Pecorino jest zadowalające, charakteryzuje się dobrą strukturą, długą aromatyczną trwałością i wykończeniem z lekko balsamicznym powrotem. Gotowe wino, które należy natychmiast docenić.
Istnieją różne tezy o denominacji Pecorino. Najbardziej akredytowany jest ten, który odnosi się do winorośli, w rzeczywistości Pecorino, pochodzącej z obszaru ziemi Piceno poświęconej niegdyś działalności pastorizii. Niezwykłe terytorium, na przełomie regionu Marche i Abruzji, prawdziwe zielone płuca Europy. Szczególna jest teoria, która odnosi się do kształtu gromady, która niejasno przypomina głowę owcy! Mówimy o winorośli, która z biegiem lat została porzucona ze względu na niską wydajność w porównaniu ze starszym bratem Trebbiano. Dziś winnica Tollo Pecorino odkrywa ją na nowo w tym wariancie i daje nam wino o niezwykłej strukturze i intensywności. Podawaj go świeżo, aby ulepszyć wszystkie jego funkcje, na pewno Cię nie zawiedzie.
Cantina Tollo Abruzji, zadebiutowała winnica w 1960 roku przez dwudziestu pięciu winiarzy, winnica Tollo od dziesięcioleci jest historyczną rzeczywistością włoskiej sceny winiarskiej. Firma Tollo zajmująca się uprawą winorośli, która była siłą napędową Chieti i Abruzji, ma obecnie winnicę o powierzchni ponad 3200 hektarów, na której hodowane są wyłącznie odmiany rodzime. Z czternastoma milionami wyprodukowanych butelek rocznie, winiarnia Tollo Abruzja, jest obecna na wszystkich rynkach krajów europejskich, w Ameryce Północnej, a także w Rosji, Indiach i Chinach, ale przede wszystkim, pomimo ilościowo ważnych liczb, nigdy nie straciła z oczu doskonałość i jakość. Pasja, zaangażowanie i wspólne wartości to wytyczne, które zawsze były przestrzegane w firmie, a szacunek dla środowiska i ekosystemu jest najwyższy w winnicach każdego uczestnika.
PECORINO Terre di Chieti Pecorino Cantina Tollo - Opinie klientów
Wino Pecorino
Pecorino to stara, schludna i dość pachnąca biała odmiana winogron z włoskiego wybrzeża Adriatyku, która została dosłownie przywrócona z krawędzi wyginięcia. Pecorino to odmiana winorośli o jasnej skórce, pochodząca z regionu Marche , która ma trochę wspólnego ze słynnymi włoskimi serami, takimi jak Pecorino Romano i Pecorino Toscano („ pecora” tłumaczy się jako owca) i uważa się, że bogate w cukier winogrona były nieodparte dla wełnistych stworzeń. Legenda głosi, że owce zjadały tyle winogron, że pasterze w ramach rekompensaty oferowali właścicielom winnic blok sera pecorino , a przynajmniej tak głosi legenda. Wiemy na pewno, że pecorino jest dość trudnym w uprawie winogronem, dającym bardzo niskie plony, co jest jednym z powodów, dla których popadło w zapomnienie, a zamiast niego sadzi się łatwe w uprawie, wysokowydajne odmiany winorośli. Jednak w latach 90-tych pecorino ponownie znalazł się na radarze młodych włoskich winiarzy – Guido Cocci Grifoni, który był zaniepokojony jakością białych win w regionach górskich na wschodnim wybrzeżu. Aby znaleźć rozwiązanie, zaczął badać wszystkie rodzime odmiany białych winogron w regionie i odkrył wzmianki o starej odmianie winogron, która była zdolna do pełnego dojrzewania nawet wyżej w górach, ta odmiana winogron nazywała się pecorino . Ale dość tej całej teorii, to powiedziane i bez zbędnych ceregieli, spójrzmy na wyniki degustacji wina.
Wina Pecorino są pyszne
Bardzo świeże i pikantne z żywą cytrusową kwasowością, nutami owoców tropikalnych i pewną mineralnością, która nadaje winu cudowną równowagę. Pecorino to prastara odmiana winorośli pochodząca z regionu Abruzzo – mówi się, że pecorino uprawiali mnisi Benedettini. Odkryte na nowo w latach 80-tych Pecorino stało się obecnie liderem w regionie jako odmiana winogron białych.
PECORINO Terre di Chieti Pecorino Cantina Tollo
Dobra trwałość i wyraźne nuty kwiatowe sprawiają, że jest to bardzo przyjemne wino.
2023-09-17
Wino pecorino jasna perła błyszcząca w kieliszku
Pecorino z pewnością jest wyjątkowe. Krystaliczne, o jasno słomkowej barwie połyskującej zielonymi refleksami. Natomiast w nosie jest intensywne, otwierające się aromatem dojrzałych owoców: melonem dojrzałą gruszką, renklodą ale też szałwią, kwiatami czeremchy i innymi, których nie umiem nazwać (liczę na podpowiedzi). W smaku powtórzone owoce z renklodową gęstością struktury i nadzwyczaj przyjazna kwasowość, dająca wrażenie nieustającej rześkości. Jest winem długowiecznym, zachowując latami swój charakter. Imponująca większość, bo aż 70% produkcji Pecorino trafia na japoński rynek, gdyż zostało uznane za najbardziej odpowiednie wino do sushi jak i do owoców morza.