Sessantanni Grappa di Primitivo Cantine San Marzano
Wino Sessantanni Grappa di Primitivo Cantine San Marzano
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Sessantanni Grappa di Primitivo Cantine San Marzano
Kraj: Włochy
Producent: Cantine San Marzano
Linia: Sessantanni
Szczep: Primitivo
Pojemność: 0,5 l
Alkohol: 40%
Przejrzysty kolor z bursztynowymi refleksami. Szeroki i mocny aromat z charakterem. Wspaniała kombinacja dojrzałych owoców - dominują morele i wiśnie z nutą kakao i wanilii.. Długotrwała, przyjemna i bardzo elegancka końcówka o waniliowo-kakaowym posmaku. Grappa wyprodukowana jest ze szczepu Primitivo z 60-letnich krzaków i dojrzewa w dębowych beczkach o pojemności 220 l przez 10-12 miesięcy. Serwować w temp 14-18°C.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Ciesz się i usiądź wygodnie: Sessantanni Grappa di Primitivo zaprasza do tego. Lepki i jasnożółty, wibruje w szkle, a złote refleksy tańczą w świetle. Cantina San Marzano używa do tej grappy wyłącznie wytłoków z winogron odmiany Primitivo. Sessantanni swoją nazwę zawdzięcza ponad 60-letnim winoroślom, z których pochodzą winogrona Primitivo. Dobra grappa urzeka wieloaspektowymi aromatami. Emanuje akcentami dojrzałych owoców, takich jak morela, banan, cassis i wiśnia. Łączy w sobie nuty kakao i wanilii. Swój mocny charakter zawdzięcza gorącemu, suchemu klimatowi Apulii oraz przechowywaniu w drewnianych beczkach. Eleganckie i gładkie Sessantanni Grappa di Primitivo pieści Twoje podniebienie. Jest pełne i harmonijnie zrównoważone. Podawaj tę grappę z przystawkami w temperaturze picia 8°C. Dodatkowo wspaniale komponuje się z daniami z makaronu, risotto czy półmiskiem mięs.
Region winiarski Salento, w którym działa spółdzielnia Cantine San Marzano , jest jednym z najstarszych regionów winiarskich na świecie. Fenicjanie i Grecy uprawiali tu winorośl ponad 3000 lat temu. Znajduje się w południowej części Apulii we Włoszech. Krajobraz charakteryzuje się płaskowyżami i równinami. Gorący, suchy klimat z niewielkimi opadami deszczu daje tu mocne, charakterystyczne wina. Odmiany winogron Primitivo i Negroamaro to wizytówki regionu. Jednak na lądzie między Adriatykiem a Morzem Jońskim dojrzewają również inne wspaniałe wina, które znacząco przyczyniły się do rozwoju uprawy winorośli w południowych Włoszech. Cantine San Marzano od wielu lat cieszy się dobrą opinią jako producent doskonałych win. W 1962 roku 19 winiarzy zebrało się i założyło spółdzielnię. W kolejnych latach sprawy potoczyły się w górę. Dobra współpraca z Farnese Vini zakończyła się w 2013 roku pragnieniem wkroczenia na nowy poziom. Dawna spółdzielnia znana jest również koneserom sceny winiarskiej pod nazwą Feudi di San Marzano .
Fuzja zatrudnia obecnie około 1500 winiarzy, którzy uprawiają ponad 1200 hektarów winnic. Nowe pomysły zespołu kierowanego przez dyrektora Mauro di Maggio, mistrza piwnicy Mario Ercolino i koordynatora Salvatore Ricchiardi są obiecujące. Cantine San Marzano przetwarza głównie Fiano lub Verdeca jako odmiany białe, Malvasia Nera, Primitivo i Negroamaro jako odmiany czerwone. Gleby są bardzo ubogie w składniki odżywcze, często skały wapienne z niską warstwą próchnicy. Prowadzi to do naturalnego obniżenia plonów. Ze względu na gorący, suchy klimat praktycznie nie występuje inwazja owadów ani grzybów, a zatem nie stosuje się środków chemicznych. Na szczególną uwagę zasługują ponad 60-letnie winorośle Primitivo, które dają bardzo niskie plony i dostarczają winogron do Primitivo „Sessantanni”.