Adati Sachino White Medium Dry
Adati Sachino White Medium Dry
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Adati Sachino White Medium Dry
Kraj: Gruzja
Region: Kakheti
Producent: Tbilvino
Szczep: Rkatsiteli
Rodzaj: białe półwytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% cer1
Wino o jasno żółtym odcieniu z zielonymi refleksami. Nos uwydatnia aromaty słodkich dojrzałych winogron oraz orzechów laskowych. Na podniebieniu miękka delikatna budowa z delikatną kwasowością.
Notatki Sommelier Bachus Wina
W Gruzji wino jest naprawdę fundamentalną i transcendentną częścią lokalnej tożsamości . Gruzja jest dość wyraźnie określana przez prawie wszystkich jako historyczne miejsce narodzin wina. A to naprawdę coś mówi, biorąc pod uwagę prawa do przechwałek związane z takim twierdzeniem. Nawet Grecy łaskawie przyznają, że ich wkładem było „doskonałe” winiarstwo, a nie wymyślanie go. Nie, ten zaszczyt należy do Gruzji. A Gruzini oddają hołd temu 8000-letniemu osiągnięciu , robiąc wino dokładnie w ten sam sposób! To oznaka dumy, szacunku i czystej pewności siebie. Jeśli włożenie winogron do glinianego słoika wyłożonego woskiem pszczelim i zakopanie ich w ziemi w celu fermentacji zadziałało dla ich przodków w 6000 pne, to po co zmieniać formułę teraz? Ważne jest, abyśmy nie zniekształcali rzeczywistości sugerując, że gruzińskie wino wciąż jest wytwarzane w tradycyjnej qvevri (podobnej do amfory, ale większej i zwykle zakopanej). W rzeczywistości uważa się, że w ten sposób wytwarza się tylko około 3% wina komercyjnego. Ale popularny wizerunek tych rzemieślniczych win, który został ugruntowany i który zapełnia strony na Instagramie, był wielkim dobrodziejstwem dla międzynarodowego wizerunku wina w Gruzji. Nie popełnij błędu, produkcja wina qvevri jest bardzo ważna dla Gruzinów. To intrygujące wina o bogatej historii i głębokiej historii. Ale współczesne wina z Gruzji nie powinny być przyćmione przez ich kuzynów-rzemieślników. Jest wystarczający rodowód, a także wystarczające inwestycje w nowoczesną technologię produkcji wina, aby stanowić podstawę dużej i silnej społeczności winiarzy wysokiej jakości. Co więcej, Gruzja może pochwalić się zestawem własnych rodzimych odmian winogron, dzięki czemu tożsamość gruzińskiego wina jest pełna własnej, odrębnej tożsamości. Kachetia to najważniejszy region winiarski, w którym znajduje się lwia część winnic i być może 80% win komercyjnych. A w Kachetii można znaleźć przekrój atrakcyjnych gruzińskich odmian winogron, w tym flagowego Saperavi, bardziej wyrafinowanego Shavkapito, białego Rkatsiteli i wielu, wielu innych. Wina naturalne są również wplecione w tkankę win gruzińskich.