Rondinella
Allegrini Amarone della Valpolicella Classico Veneto
Allegrini Fieramonte Riserva Amarone Valpolicella Classico DOCG
Amarone Della Valpolicella Classico Domini Veneti D.O.C.
COSTASERA AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO DOCG
Szczep rondinella
Włoskie wina to kwintesencja tego, co najlepsze. W słonecznej Italii rośnie wiele odmian winorośli, a jednym z nich jest szczep rondinella, być może mniej znany od innych popularnych i lubianych szczepów, ale bez wątpienia bardzo dobrze kojarzony przez producentów wina. Czym charakteryzuje się szczep rondinella, jakie ma owoce? Jak smakują wina rondinella oraz z czym można je podawać? Poniżej garść najważniejszych informacji dla osób zainteresowanych czerwonym winem rondinella.
Szczep rondinella charakterystyka
Szczep rondinella to szczep winorośli czerwonej, która rośnie w regionie Włoch, jakim jest Wenecja Euganejska. Najwięcej upraw tej winorośli zlokalizowanych jest w okolicach Werony. Poza Włochami szczep tej winorośli jest uprawiany między innymi w Argentynie. Badacze winorośli odkryli, że szczep rondinella jest bardzo blisko spokrewniony z innym, popularnym włoskimi szczepem, jakim jest corvina. To tak naprawdę genetyczna mieszanka szczepu corvina oraz innego, niezidentyfikowanego szczepu. Roślina ma charakterystyczny wygląd, owocuje obficie, dając owoce o dużych, regularnych jagodach w ciemnym, fioletowym kolorze. Owoce dojrzewają stosunkowo późno, są bardzo często wykorzystywane do tworzenia win, w których ważny jest udział mocno podsuszonych winogron, które mają wyrazisty, słodki smak. Warto podkreślić, że wina rzadko produkuje się tylko z owoców tego jednego, konkretnego szczepu. Najczęściej służą one do tworzenia win kupażowych, a winogrona ze szczepu rondinella miesza się z innymi owocami.
Wina rondinella sklep
Jakie są wina rondinella w smaku i aromacie? Po pierwsze rzadko można spotkać wino, które zostało wyprodukowane tylko z owoców tego szczepu. Generalnie, tak jak wspominano już wcześniej, służy ono do tworzenia win będących prawdziwym mirażem kilku różnych odmian. W takich połączeniach winogrona szczepu rondinella nadają wyjątkowego, bogatego smaku oraz zapachu. Poza tym w pozytywny sposób wpływają również na kolorystykę, ponieważ ma owoce o ciemnej, wręcz granatowej skórce. Owoce szczepu rondinella są między innymi dodawane do bardzo popularnego i lubianego włoskiego wina, jakie jest amarone. Podstawą tego wina są owoce szczepu corvina, a owoce szczepu rondinella stanowią uzupełnienie.
Wina rondinella - z czym podawać?
Ze względu na to, że owoce szczepu rondinella są raczej neutralne w smaku, nie dominują innych szczepów, mogą być dodawane po to, aby uzyskiwać bogatą, intensywną i głęboką kolorystykę wina. Amarone, jedno z popularnych win, w którym wykorzystuje się owoce szczepu rondinella, wspaniale smakuje solo, jak również w towarzystwie dań z mięsem, na przykład z dziczyzną. Poza tym to również doskonałe wino do deski serów. Warto pamiętać o tym, że wina rondinella, to często produkty drogie, jakościowe, dla prawdziwych koneserów i znawców. Tworzone w niedużych, limitowanych ilościach, przez najlepszych producentów z włoskiego regionu Wenecja Euganejska, stanowią nie lada gratkę dla kolekcjonerów. Warto zainteresować się jakościowymi winami z tego szczepu.
Rondinella czerwona odmiana winorośli, pochodząca z Włoch i uprawiana w Wenecji Euganejskiej. Wchodzi w skład m.in. win valpolicella, amarone, recioto della valpolicella i bardolino. Z rondinelli rzadko produkuje się wino odmianowe i przeważnie miesza się ją z innymi szczepami, np. corviną veronese. Obszar winnic sięgał w latach 90. XX wieku 2975 ha, a odmiana jest zalecana do uprawy w prowincjach Mantua i Werona. Niewielkie uprawy znajdują się także w Argentynie. Szczep rondinella jest genetycznie spokrewniony z odmianami oseleta, corvina veronese, molinara, garganega, dindarella i pelara.
Stożek wzrostu jest odsłonięty. Pędy są lekko owłosione, z czerwonawym odcieniem. Młode liście są zielonkawe, z brązowym nalotem antocyjanów, delikatnie owłosione. Dojrzałe liście są duże, zaokrąglone, pięcioklapowe, ostro ząbkowane. Kiść jest duża (do 20 cm długości), dość gęsta, w kształcie piramidy. Grona są średniej wielkości, fioletowoczarne, o niewyróżniającym się smaku. Odmiana dojrzewa późno – ok. 35 dni po chasselas, znanej też jako gutedel (najwcześniej dojrzewająca odmiana, służąca jako referencyjna). Rondinella mimo neutralnego smaku jest popularna ze względu na plenność, odporność na choroby i dobry potencjał do produkcji win z podsuszanych winogron.