Wino Zeni Amarone della Valpolicella Barriques

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Amarone della Valpolicella Barriques

Wino prezentuje głęboki rubinowy kolor, aromat dojrzałych słodkich owoców, suszona śliwka, subtelna wędzonka. W smaku pełne, subtelne, ciepłe i miękkie. Starzone 24 miesiące. Duży potencjał do leżakowania. Szczepy; 65% Corvina, 25% Rondinella, 10% Corvinone. 16%Alk. Polecane do pieczeni, sery, ptactwa, warzyw z grilla.

Unikalne wino na świecie, które uczyniło Valpolicella, pagórkowaty obszar wokół Werony, jednym z symbolicznych miejsc dla miłośników czerwieni i nie tylko. Prawdopodobnie narodzony przez pomyłkę winiarza Amarone della Valpolicella (lub Val Policella ) to wytrawne passito, charakteryzujące się niezwykłą trwałością, wśród najlepszych włoskich win czerwonych, które w 2010 roku zasługują na DOCG . Jego wyjątkowość nadaje zestaw różnych cech : dyscyplinarnyktóra przewiduje, że może być produkowana tylko w regionie Valpolicella, suszenie winogron, długa fermentacja (do 30 dni, prawie dwukrotnie dłuższy średni czas wymagany dla innych win) i dojrzewanie od dwóch do czterech lat. To tylko niektóre z powodów, które sprawiają, że tak bardzo go kochamy, spróbujmy wspólnie odkryć inne, zaczynając od jego historii.

Amarone della Valpolicella: wino zrodzone przez przypadek
To przypadek, który przyświecał historii Amarone, najbardziej suchej i gorzkiej wersji jej przodka, Recioto. Wydaje się, że jego nazwa, wywodząca się od słowa „amaro”, aby odróżnić go od deseru Recioto, zaczęła krążyć w 1936 roku, kiedy w Cantina Sociale Valpolicella kierownik piwnicy Adelino Lucchese znalazł przez pomyłkę zapomnianą tam beczkę Recioto w ten sposób pozwalając fermentacji trwać w nieskończoność. Wspaniała była niespodzianka w degustacji i uświadomieniu sobie, że to wino wcale nie zaginęło, rzeczywiście było doskonale do picia, tylko bardziej gorzkie i taniczne niż autentyczne miękkie, słodkie i harmonijne Recioto. Mówi się, że Lucchese pijąc go po raz pierwszy wykrzyknął: „To nie jest Amaro, to Amarone!”. Wino Amarone narodziło się ze słodkiej czerwieni par excellence, produkt bardzo różny od swojego przodka, ale uzyskany przy użyciu tych samych technik produkcji i tej samej mieszanki. Z ostrymi taninami, mocne, wytrawne, z osiemdziesięcioletnią historią, stała się jedną z najlepszych rodzynek wszechczasów, synonimem Made in Italy i dobrego picia.

Wino Amarone: co czyni je wyjątkowym
Dzięki intensywnym aromatom i trwałym smakom amarone uzyskuje się z tych samych winogron co Recioto, typowych dla Valpolicelli: Rondinella, Corvina i Corvinone (w ilości nie przekraczającej 50% w zastępstwie della Corvina).
To, co czyni go wyjątkowym, to proces produkcji identyczny jak w przypadku Recioto, na końcu którego jednak powstaje intensywne wino passito, bardzo alkoholowe i dobrze zbudowane, w przeciwieństwie do Recioto, wina deserowego, mniej zdecydowanego i z niższa zawartość alkoholu .
Różnicę stanowi faza fermentacji winogron pozostawionych do wyschnięcia na trzy miesiące na tradycyjnych bambusowych stojakach; podczas więdnięcia jagody odwadniają się i wzrasta koncentracja cukrów. Suszone winogrona (winifikacja nie może rozpocząć się przed 1 grudnia) są następnie poddawane tłoczeniu i fermentacji, która w Amarone może trwać 90 dni, przekształcając całą cukrową część w alkohol, natomiast w Recioto po 40 dniach zostaje ona zablokowana, co powoduje mniej alkoholowe i słodkie wino. We wrześniu przelewa się go do dębowych beczek, gdzie rozpoczyna się faza rafinacji trwająca od minimum 2 do nawet 10 lat.

Rubinowoczerwony kolor, zdecydowany, treściwy i z bukietem aromatówod dzikich jagód po anyż, suszone owoce i lukrecję, aż po nuty czekolady i tytoniu, Amarone jest bohaterem kombinacji , które trudno byłoby sobie wyobrazić z passito. Na przykład idealnie pasuje do dojrzałych serów, pieczeni, lasagne, duszonych mięs i tradycyjnych potraw, takich jak gulasz musso i pastissada de caval; idealny również dla fanów grilla.
Ale dzięki swojej krągłości, która przynajmniej początkowo przykrywa alkoholowy charakter, można je również degustować samodzielnie, dlatego uważane jest za doskonałe wino medytacyjne.

Obecnie nazwa zawiera trzy różne sformułowania:
- klasyczne, jeśli Amarone jest produkowany w gminach Fumane, San Pietro in Cariano, Sant'Ambrogio di Valpolicella, Marano di Valpolicella i Negrar;
- Valpatena , jeśli jest produkowana na pod obszarze gór Lessini na północy Werony, zgodnie z ustaleniami dyscyplinarnymi;
- rezerwa , jeśli w wieku minimum 4 lata.

Najlepszy Amarone: kwestia roczników i piwnic
Jak rozpoznać dobrego Amarone ? Będąc winem dojrzewającym z pewnością z rocznika . Według klasyfikacji Consorzio Tutela Vini Valpolicella najlepszy rocznik(w okresie od 1983 do 2016 roku) może być rokiem 2015, według niektórych ekspertów, nawet „wśród najlepszych ostatnich 30 lat”, charakteryzującym się doskonałymi warunkami klimatycznymi, takimi jak bardzo niski procent wilgotności, idealnymi do tworzenia „szlachetna zgnilizna”, element, który przyczynia się do nadania Amarone jeszcze większej wyjątkowości i elegancji. Cofając się w czasie, roczniki 2011, 2009, 2004, 2000, 1998 i 1995 są również doskonałe; ale doskonały rocznik może ewoluować przez trzydzieści lat. Innym czynnikiem, na który należy zwrócić uwagę przy poszukiwaniu doskonałej jakości Amarone, jest specyfika każdej winnicy: jej tożsamość jest ściśle powiązana z winnicami obszaru, w którym jest produkowana, firmami, które często są rodzinami, które przekazały wiedzę dla pokolenia i praktyki produkcyjne. Trudno powiedzieć, który jest-najlepsza winnica , ale wśród najbardziej akredytowanych znajduje się historyczna rodzina Venturini, Piola, właściciele firmy Torre D'Orti, Tommasi , Allegrini , Masi , Musella.

Zeni Amarone della Valpolicella Barriques - Opinie klientów

Dodaj opinię

Zeni Amarone della Valpolicella Barriques

Dodaj opinię

POZNAJ OPINIE O NASZYM SKLEPIE:
4.5
Na podstawie 171 opinii w serwisie Google
Nie polecam. Zamieszczone na stronie zdjęcia wina nie pokrywają się z tymi dostarczanymi. Zapłaciłem za wina z wyższej kategorii, a dostałem z niższej bo niby "główna nazwa się zgadza" - takie tłumaczenie dla markowego sklepu z winami to kompromitacja. Choć myślę, że to jednak taki numer... żeby zwiększyć zyski. ( więcej )
Piotr S (PS)
Nie polecam! Sprzedawca w swoim sklepiku proponuje i dopuszcza zapłatę za pobraniem. Po dokończonych zakupach wysyła @ z informacją, że zakupy należy opłacić przed wysłaniem. Najwidoczniej swoich klientów uważa za oszustów. Szkoda marnować czas na tego sklepikarza!
Mirosław Trzcinka
Bachus Wina , miejsce gdzie znalazłem coś nietypowego dla siebie. Byłem bardzo zadowolony z obsługi i doradztwa. Jeżeli szukacie wyjątkowego wina na każdą okazję to w tym miejscu warto. Pozdrawiam
Antek Ign
Polecam. Przesyłka dotarła w świetnym stanie, produkty były bardzo dobrze zabezpieczone w czasie transportu. Zamówienie zostało zrealizowane szybko, na bieżąco były przekazywane informacje o statusie paczki. Serdecznie polecam! W dniu dzisiejszym przejeżdżałam przez Warszawę i zawitałem... do sklepu z winami. Miło mnie powitali nawet dostałem wino do degustacji Uno 1 primitivo za 1zł. Super. zobaczcie Ci co mało wysyłają. ( więcej )
Damian Kowalski