Samso
Szczep samso
Znawcy win wiedzą, że różne popularne szczepy winorośli, które uprawiane są w różnych zakątkach świata, miewają odmienne nazewnictwo. Wina samso, bo o nich będzie dzisiaj mowa, to zatem wina z bardzo dobrze znanej, klasycznej odmiany, jaką jest carignian. Szczep samso to bowiem lokalna nazwa, która wykorzystywana jest w Hiszpanii. To właśnie tam szczep carigniano jest określany w ten sposób. Czym charakteryzują się wina samso, jakie są w smaku oraz do czego można je podawać? Poniżej kilka podpowiedzi dla osób zainteresowanych tym pysznym, bogatym, czerwonym winem.
Szczep samso - charakterystyka
Szczep samso tradycyjnie uprawiany był we Francji, między innymi w Langwedocji oraz Prowansji. Jego największa popularność przypada na mniej więcej połowę XX wieku, kiedy to pojawiło się bardzo dużo nasadzeń tego szczepu. Z biegiem czasu szczep stał się popularny również w innych zakątkach Europy, zyskując tam swoje lokalne nazwy. Szczep samso to zatem lokalna, hiszpańskojęzyczna nazwa szczepu carignian. Roślina wypuszcza pąki dosyć późno, późno też dojrzewa, dlatego jest odporna między innymi na pojawiające się wiosną przymrozki. Wymaga natomiast dużego nasłonecznienia, bo to właśnie wtedy owoce dojrzewają i są najbardziej smaczne. Szczep niestety jest dosyć wrażliwy na choroby grzybowe. Winogrona mają bardzo ciemną skórkę, dlatego nadają winu wyjątkowo nasycony kolor. Znawcy wina podkreślają, że najlepszy surowiec na tworzenie jakościowych win otrzymuje się z roślin, których wiek przekroczył nawet 80 lat.
Wina samso sklep
Jakie są wina samso? Są to wina o wysokiej zawartości garbników, wysokim poziomie kwasowości. Idealnie nadają się zarówno do tworzenia jednoskładnikowych win, jak również do win kupażowych. Często miesza się je między innymi z winogronami odmian grenache lub tempranillo. Uzyskuje się w ten sposób wyjątkowe mieszanki, a szczep samso ukazuje swoje wielkie możliwości. Warto podkreślić, że często z odmiany szczepu samso tworzy się wino nieskomplikowane, zarezerwowane do picia szybko po wyprodukowaniu, jako wino młode. Bez wątpienia można uznać, że potencjał tego szczepu nie zawsze jest odpowiednio wykorzystany. Można bowiem otrzymać z niego wino mocne, ciemne i bardzo aromatyczne. Wyczuwalne są między innymi zapachy banana, gumy do żucia, waty cukrowej, wanilii, drewna, a nawet kokosa. Wino pochodzące z tego szczepu praktycznie zawsze są winami wytrawnymi. Dlatego też wina samso uchodzą za trunki dosyć drogie, raczej dla koneserów i prawdziwych miłośników niszowego alkoholu.
Wina samso - z czym podawać?
Wino samso doskonale smakuje z wołowiną, mięsami podawanymi z grilla, warzywami. Dobrze komponuje się też z drobiem, na przykład kaczką czy indykiem. Jeżeli do przygotowania potraw używa się aromatycznych przypraw, takich jak cynamon czy gałka muszkatołowa, wino samso będzie wtedy doskonałym towarzystwem. Często polecane jest też do warzyw, takich jak bakłażan, papryka czy por. Wina samso są bez wątpienia godne uwagi i warto je samemu przetestować.