Sclavos Vino Di Sasso Robola PDO
Kraj: Grecja
Region: Kefalonia
Apelacja: Robola of Kefalonia PDO
Producent: Sclavos Grecja
Szczepy: Robola of Kefalonia
Rodzaj: białe wytrawne
Pojemność: 0,7l
Alkohol: 13,4 % BK17
Certyfikaty: Wino biodynamiczne
Rozwiń opis... Wino naturalne
Wino wytrawne białe, ze szlachetnych autochtonicznych szczepów Robola z Cefalonii o czystości. Winnice nieszczepione prowadzone zgodnie z metodami uprawy biodynamicznej. Winifikacja w stalowych kadziach z rodzimymi drożdżami, bez korygowania kwasowości. Wino posiada słomkowożółty kolor. Nos jest elegancki, z subtelnymi nutami kwiatów i wyczekiwaniem na mineralne smaki, które zostaną podkreślone podczas degustacji. W ustach świeży, mineralny, pikantny, bardzo zrównoważony w relacji między ciałem, alkoholem i kwasowością. Długa trwałość. Niska zawartość siarczynów. Sugestie kulinarne: pierwsze i drugie danie z owocami morza, również z dressingami cytrynowymi, półtwarde sery.
Sclavos-Zisimatos, położone na jońskiej wyspie Kefalonia (Kefalonia), w południowej części Grecji.Pradziadek Evriviadisa założył pierwszą winnicę w 1919 roku na Paliki, gdzie zasadził swoje pierwsze winorośle Mavrodaphne i Vostilidi, z niektóre są nadal w użyciu. Obecnie posiadają około 8 ha w 4 różnych lokalizacjach na wyspie. W 2016 roku po raz pierwszy spróbowaliśmy win Sclavos, które charakteryzują się lokalnymi odmianami winorośli i zostały oczarowane siłą i elegancją. Wina są świeże, mocne i pełne cefalońskich smaków.