Castelsina Chianti Riserva DOCG
Castelsina Chianti Riserva DOCG
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Castelsina Chianti Riserva DOCG
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Chianti DOCG
Producent: Castelsina
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5 %
Certyfikaty: Wino ekologiczne
Nota degustacyjna:
Castelsina Chianti Riserva DOCG to czerwone wytrawne wino powstałe z odmiany Sangiovese z małym dodatkiem innych zatwierdzonych odmian. Wino prezentuje rubinową barwę z delikatnymi ceglastymi refleksami na obrzeżach kieliszka. Nos ujawnia aromaty czerwonych owoców, wiśni, malin, porzeczek, oraz nuty beczkowe odkrywające aromaty goździków, migdałów oraz lukrecji. Na podniebieniu miękkie i harmonijne z przyjemnymi aksamitnymi taninami. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, grillowane mięsa, dziczyzna, potrawy z grzybami, sery.
Producent - Castelsina
Castelsina reprezentuje kulturę wina, która jest innowacyjna, a jednocześnie szanuje tradycję toskańskiej ziemi. Winnice zajmują łączną powierzchnię ponad 400 hektarów w prowincjach Siena, Florencja i część Grosseto. Dzięki dużej powierzchni terytorium i różnym warunkom klimatycznym Castelsina ma różne gatunki winogron. Uprawiane są głównie odmiany typowe dla Toskanii, takie jak Sangiovese, Canaiolo, Malvasia, Vermentino i Trebbiano, z obecnością międzynarodowych winogron, takich jak Merlot, Cabernet i Chardonnay. Partnerzy Castelsina, w której Cantina Senesi Aretini jest liderem, wybierają winogrona z najwyższą starannością i oddaniem i wprowadzają na rynek produkty o bardzo dobrej równowadze jakość/cena.”
W historii winiarstwa wielu regionów starego świata rozwój charakterystycznego stylu wina, który stał się niezwykle popularny, wspomagany przez ogromne zbiory winogron dobrze dostosowanych do terroir, składa się na mieszany zapis czasów świetności i sprawiedliwego udziału szaleństwa winiarskiego. Czasami zbyt obszerna produkcja toskańskiego Chianti nie jest wyjątkiem od tego ostatniego. Na szczęście dziesięciolecia połowy XX wieku, podczas których duzi producenci komercyjni wypuszczali zdecydowanie za dużo niepozornego wina luzem zapakowanego w atrakcyjnie okrągłe kolby owinięte tkaną słomą zwaną Fiascoes , już dawno minęły. W XXI wieku nastąpiło odrodzenie innego rodzaju podstawowych praktyk winiarskich w tych krajach i kulturach, które były kolebką włoskiego renesansu. Tym razem toskańscy winiarze skupiają się na podnoszeniu konkurencyjnej jakości wszystkich gatunków swojego wina; od codziennych ofert, takich jak uroczo proste Chianti, po produkcję premium Vino Nobile di Montepulciano i Brunello. U podstaw tej zmiany leży ogólne zmniejszenie plonów przez hodowców, którzy sami odegrali kluczową rolę w ponownym zdefiniowaniu obowiązkowych wytycznych najwyższej włoskiej klasyfikacji jakości: DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Teraz, preferując uprawę winogron wyższej jakości niż masowe ilości owoców, do produkcji których kiedyś zachęcały regionalne rozlewnie fabryczne, te wizjonerskie inicjatywy zaowocowały sukcesem zarówno komercyjnym, jak i reputacyjnym. Szkoda jednak, że tradycyjne opakowanie ze słomki zanikło, przez tak długi czas było ono rustykalnym symbolem włoskiego wina stołowego!