Adati Alazani Red Medium Sweet
Adati Alazani Red Medium Sweet
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Adati Alazani Red Medium Sweet
Kraj: Gruzja
Region: Kakheti
Producent: Tbilvino
Szczep: Saperavi
Rodzaj: red półsłodkie
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% cer1
Wino o głębokim granatowym odcieniu z aromatami ciemnych owoców oraz owoców leśnych. Na podniebieniu pełne z przyjemną subtelną słodyczą której towarzyszą nuty owoców leśnych.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Kachetia to najważniejszy region winiarski w Gruzji pod względem ilościowym, jakościowym, a nawet historycznym. Prawie trzy czwarte winorośli w kraju uprawia się tutaj, na gruntach, które od tysięcy lat są wykorzystywane do uprawy winorośli.
Kachetia jest domem dla jednych z najstarszych siedzib ludzkich w całym regionie Kaukazu, a znaleziska archeologiczne sugerują, że wino było tu produkowane od kilku tysięcy lat. Silny związek regionu z winem i winoroślą został uchwycony w słynnym gruzińskim hymnie „Ty jesteś winnicą”, napisanym w XII wieku przez króla Demetriusza I.
Kachetia, historyczna gruzińska prowincja, nie jest dziś oficjalną prowincją administracyjną. Pod względem winiarskim obszar ten podzielony jest nieoficjalnie na kilka subregionów, a nawet kilka mikroregionów. Stwarza to ogromną różnorodność mezoklimatów do uprawy winorośli z równie dużą różnorodnością odmian winogron znajdujących się w całym tekście. Najważniejsze z nich skupiają się wokół wiosek Tsinandali, Telavi, Gurajaani, Kvareli, Sagarejo i Sighnahi, które znajdują się na brzegach rzeki Alazani, która płynie z gór Kaukazu do zbiornika Mingecevir w zachodnim Azerbejdżanie.
Kachetia ma przejściowy klimat kontynentalny z łagodnymi do subtropikalnych temperaturami, a także suchymi warunkami z obfitymi opadami do uprawy winorośli. Przeważnie obszary uprawy winorośli mają suchy klimat z opadami utrzymującymi się do miesięcy zimowych. Co ciekawe, w szczególnie wilgotnych obszarach Shida Kakheti wymagane jest nawadnianie ze względu na wysoki poziom ewapotranspiracji. Ubogie w składniki odżywcze gleby są tutaj czymś w rodzaju znaku towarowego dla uprawy winorośli, ponieważ ich odkrycie dotyczyło wczesnych gruzińskich vigneronów (już 6000 pne ) natknęliśmy się na prawie idealne terroir tysiąclecia przed sformalizowaniem pojęcia terroir i nadaniem mu nazwy.
Szczególny rodzaj gleby, zwany „cynamonową”, znajduje się w kluczowych strefach uprawy winorośli w Kachetii. Zwykle zawiera piaszczyste, czerwonawe, wapienne gliny. Kolor gleby jest wynikiem wysokiej zawartości żelaza, które nadaje lokalnym winom głębię smaku i rustykalnych, ziemistych nut. Ten rodzaj gleby występuje w regionach suchszych, gdzie materia organiczna szybko się rozpada i nie gromadzi się w wierzchniej warstwie gleby. To motywuje winorośl do głębokiego kopania w poszukiwaniu pożywienia, tworząc mocne, złożone systemy korzeniowe, nie pozbawiając ich wody. Gleby cynamonowe znajdują się w różnych miejscach wokół Morza Czarnego, zwłaszcza w Kachetii i Apchazeti w Gruzji, a także na obszarach uprawy winorośli w Bułgarii.
Główne odmiany winorośli używane w czerwonych winach z Kachetii ( Saperavi i Cabernet Sauvignon ) zapewniają równowagę między wschodem i zachodem, tradycją i nowoczesnością, gruzińską i francuską. Ich białe odpowiedniki powstają głównie z winogron Rkatsiteli i Kakhuri Mtsvani . Wino produkowane tradycyjnymi kachetyjskimi metodami dłuższego kontaktu ze skórą i bez filtracji, zyskuje współczesny szacunek wraz z odrodzeniem się wina pomarańczowego, które staje się coraz bardziej popularne.