Adati Sachino Red Medium Dry
Adati Sachino Red Medium Dry
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Adati Sachino Red Medium Dry
Kraj: Gruzja
Region: Kakheti
Producent: Tbilvino
Szczep: Saperavi
Rodzaj: red półwytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% cer1
Wino o głębokim granatowym odcieniu z aromatami ciemnych owoców, owoców leśnych. Na podniebieniu gładka aksamitna struktura z odrobiną słodyczy oraz delikatnie pieprzną końcówką.
Saperavi to nazwa lokalnego szczepu w Gruzji. To wino gruzińskie ma ciemnoczerwony kolor, w aromacie pełne jest winogron i wiśni z delikatną wanilią, dobrze wkomponowaną w całość. Długa końcówka. Dobrze pasuje do dań mięsnych: steków, żeberek czy baraniny. Mamy 120 win ze szczepu Saperavi! Sprawdź naszą ofertę i wybierz swoją ulubioną butelkę już dziś! Mówiąc saperavi od razu myślimy o Gruzji. Jest najważniejszą pod względem powierzchni upraw oraz znaczenia gospodarczego gruzińską czerwoną odmianą winorośli. Saperavi jest także jedynym autochtonicznym szczepem z rejonu Kaukazu, którego nazwa jest szerzej znana wśród konsumentów wina. Jest to niewątpliwie bardzo stary szczep, co można wywnioskować po sporej różnorodności jego lokalnych mutacji i klonów (takich jak saperavi buduszurisebri, saperavi grdzelmarcwala, saperavi mschwilmarcwala, saperavi paczcha i inne).
Notatki Sommelier Bachus Wina
Tradycja winiarska Gruzji jest najstarsza znana do tej pory: archeolodzy datują ją na 8000 lat. Podczas gdy Tbilisi ma rosnącą scenę winiarni, która zachwyci każdego odwiedzającego enofila, dodaj kilka dodatkowych dni do podróży do Gruzji, aby udać się do Kachetii – największego regionu winiarskiego w kraju, gdzie produkowane jest 70% gruzińskiego wina. Chociaż niektóre winnice stosują europejskie style produkcji, tradycyjna gruzińska produkcja wina wciąż się rozwija, choć nie jest łatwo osiągać poziomy wymagane przez dużych producentów wina. Duża część produkcji odbywa się na małą skalę; nawet rodziny wytwarzają własne wino. Dzięki Culture Trip możesz zobaczyć z pierwszej ręki, jak powstaje wino w warsztacie winiarskim w ramach naszej specjalnie wyselekcjonowanej przygody Gruzji w małej grupie. „Podczas gdy zrównoważone rolnictwo dopiero teraz znajduje głos w świecie żywności i festiwalach surowego wina, Georgia produkuje w ten sposób wino od tysięcy lat” – mówi Maria Bastach, dyrektor ds. wina w waszyngtońskich restauracjach Compass Rose i Maydan, które mają mnóstwo miejsca na listach cenionych win na gruzińskie butelki . Od 2014 roku podróżuje do Gruzji, aby poznać i skosztować tamtejszych win.
Gruzińscy winiarze mają tendencję do fermentacji zmiażdżonych winogron wraz ze skórkami i nasionami w dużych naczyniach glinianych zwanych qvevri, które są umieszczane pod ziemią i pozostawiane do starzenia.„Rezultatem jest głęboki, bogaty bursztynowy odcień. Często wina gruzińskie są niefiltrowane i nierafinowane, co oznacza, że nie ma dodatkowego procesu usuwania osadu z wina”, mówi Bastach, „Kształt qvevri, tradycyjnej glinianej amfory, która przechowuje fermentujący sok pod ziemią, pozwala osadowi odpocząć , a sam spód naczynia i przeważnie czyste wino pobiera się z góry”.„Najpopularniejsze wina to teraz bursztyny i wina czerwone”, mówi Bastach. Dodaje, że bursztyny są „nowoczesne dla amerykańskiego podniebienia”, dlatego są teraz tak popularne. „Połącz to z niedawną fascynacją winami o niskiej ingerencji/naturalnymi, a to ma sens” – wyjaśnia. Tradycyjnie gruzińscy winiarze fermentowali zmiażdżone winogrona w dużych glinianych naczyniach zwanych qvevri...