Freemans Bay Sauvignon Marlborough
Wino Freemans Bay Sauvignon Marlborough
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Freemans Bay Sauvignon Marlborough
Apelacja: Marlborough
Kraj: Nowa Zelandia
Szczepy: sauvignon blanc
Objętość: 0,75 l
Doskonałe wino o mocnych aromatach agrestu wzbogaconych o nuty marakui i liści czarnej porzeczki. Usta pełne i eleganckie, o długim, przyjemnie orzeźwiającym posmaku. Podawać do dań ze świeżych owoców morza.
Wino medalowe:
>SILVER Medal (91 punkty rocznik 2021)– International Wine & Spirits Competition 2021 Sauvignon Blanc
>SILVER Medal – Royal Easter Wine Show Awards 2021 Sauvignon Blanc
>GOLD Medal – NZ International Wein Show 2021 Sauvignon Blanc
>SILVER Medal – Marlborough Wine Show 2021 Sauvignon Blanc
>GOLD Medal – Decanter World Wine Awards 2021 Sauvignon Blanc
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wina z Nowej Zelandii pojawiły się na światowych rynkach we wczesnych latach dziewięćdziesiątych XX wieku i w ciągu ostatnich trzech dekad zrobiły oszałamiającą karierę. Wyspa jest dziś kojarzona przede wszystkim z świeżym, aromatycznym sauvignon blank, ale gdy się jej bliżej przyjrzeć, znajdziemy tu znacznie więcej interesujących win odmianowych. Nową Zelandię od kontynentu dzieli 1900 km oceanu. Na wyspie przeważa klimat morski, na południu chłodniejszy, a na północy cieplejszy. Pewne zagrożenie stanowią nadmierne opady oraz mróz zimą. Na Wyspie Południowej znajdują się dwie trzecie upraw. Wpływ morza tonuje wahania temperatur, więc winorośl znajduje znakomite warunki na równinach i niskich pagórkach. Gleby są tu żyzne i wilgotne. Jedynie winnice w górzystym regionie Central Otago są lokowane po stronie wschodniej, aby chronić rośliny przed zachodnimi wiatrami i deszczami. Zarówno na północy, jak i południu, dobre nasłonecznienie, chłodne noce i długi okres wegetacyjny pozwala owocom uzyskać wysoki poziom cukru oraz dojrzałość przy zachowaniu dobrej kwasowości. Tutejszy przemysł winiarski zorientowany jest na uprawy ekologiczne i zrównoważone.
Od wczesnych lat 90. flagową odmianą Nowej Zelandii jest sauvignon blanc. Wina z tego szczepu uzyskują tu uderzająco mocny aromat oraz intensywny smak owoców passiflory. Między wyspami występuje subtelna różnica stylu. Wina z Wyspy Północnej mają aromaty i smaki tropikalnych owoców, zaś z Wyspy Południowej charakteryzują się wyższym poziomem kwasowości oraz smakami zielonej papryki i agrestu. Najpopularniejsza jest fermentacja w niskiej temperaturze w tankach, ale niektórzy winemakerzy preferują styl z użyciem beczek dębowych. Kolejną pod względem popularności białą odmianą jest tu chardonnay. Wina z tego szczepu robi się w wielu różnych stylach, ale większość nowozelandzkich chardonnay jest mocno cytrusowa, z elementami owoców tropikalnych, nutami tostów i słodkich przypraw korzennych. Coraz większe znaczenie mają również takie odmiany jak pinot gris, riesling, gewürztraminer, viognier i sémillon. Drugą najczęściej uprawianą na obu wyspach odmianą po sauvignon blanc jest pinot noir. Pomijając subtelne różnice, generalnie ten szczep daje w Nowej Zelandii wina o wibrującej owocowości z dojrzałymi taninami, miękką teksturą i zwykle dość wysokim poziomie alkoholu. Kolejną popularną czerwoną odmianą jest merlot oraz cabernet sauvignon, często blendowane w stylu bordoskim. Na najcieplejszych stanowiskach można znaleźć też uprawy syraha, dającego wina bliższe w stylu do tych z Doliny Rodanu niż tych z sąsiedniej Australii.
Freemans Bay Sauvignon Marlborough - Opinie klientów
Polecane produkty
Saint Clair Sauvignon Blanc Marlborough
- Polecane!
Sileni Estates Cellar Selection Sauvignon Blanc
- Polecane!
Villa Maria Sauvignon Blanc Marlborough
Mount Riley Sauvignon Blanc Marlborough
- Polecane!