Trebbiano
W świecie białych winorośli, czyli co warto wiedzieć o szczepie Trebbiano
Szczep Trebbiano to jeden z najpopularniejszych przedstawicieli winorośli wykorzystywanych do produkcji białego wina. Jego owoce słyną z delikatnego smaku, który w połączeniu z innymi gatunkami nabiera przyjemnej wyrazistości oraz aromatu. Ze względu na swoją uniwersalność doskonale łączy się on z różnymi potrawami, podkreślając ich wyjątkowy charakter. Co warto wiedzieć na temat Trebbiano?
Biała winorośl o wielkim potencjale
Winorośl z rodziny Trebbiano cieszy się ogromnym uznaniem wśród winiarzy na całym świecie. Znana z obfitości oraz bogactwa plonów zapewnia wydajną produkcję napojów alkoholowych, a tym samym przekłada się na ich wysoką sprzedaż. We Włoszech stanowi ona jeden z podstawowych surowców służących do wytwarzania wina, dzięki czemu gwarantuje ciągłość pracy i handlu. Z kolei w przypadku Francji obserwuje się udział szczepu Trebbiano w powstawaniu innych wyrobów spożywczych bazujących na jego owocach. Roślina ta jest również ceniona na terenie Portugalii oraz Bułgarii.
Odmiana Trebbiano opanowała nie tylko rynek w Europie, ale także w Ameryce Północnej, Południowej i Australii. Jej obecność na innych kontynentach ma podłoże historyczne - została sprowadzona wraz z napływem imigrantów pochodzenia włoskiego. Tak szerokie rozpowszechnienie sprawia, że zajmuje ona wysoką pozycję wśród roślin wykorzystywanych przy wytwarzaniu wina białego. Warto pamiętać, że zróżnicowanie regionów uprawy ułatwia tworzenie ciekawych połączeń smakowych oraz wyjątkowych produktów alkoholowych.
Trebbiano w pigułce
Jakie właściwości posiada szczep Trebbiano? Owoce pochodzące z tej odmiany charakteryzują się bardzo delikatnym, wręcz neutralnym smakiem wzbogaconym kwaskową nutą. Towarzyszący mu aromat zawiera w sobie lekkie kompozycje kwiatów i cytrusów, które różnią się w zależności od uprawy czy roku produkcji. Na szczególną uwagę zasługuje wyjątkowy kolor napoju przyjmujący barwę od żółtej, przez złotą aż do bursztynowej. Ze względu na swoją uniwersalność wina Trebbiano stanowią świetny dodatek do różnych potraw kuchni śródziemnomorskiej, wliczając w to makarony, owoce morza oraz tradycyjne sery włoskie.
Produkcja wina i nie tylko
Białe wina Trebbiano stanowią silną reprezentację napojów alkoholowych z wielu regionów świata. Do najczęściej spotykanych zalicza się propozycje o kwaskowym wykończeniu będącym doskonałym urozmaiceniem posiłku. Łagodny, przyjemny smak sprawia, że posiadają one szerokie grono odbiorców lubujących się w delikatnych rozwiązaniach. Wina Trebbiano sklep to znakomita okazja do skosztowania aromatycznych nut pochodzących ze słynnej winorośli, a także poznania wyjątkowych kompozycji powstałych przez łączenie różnych gatunków szczepów.
Winorośl z rodziny Trebbiano ceniona jest głównie w czasie produkcji win. Na rynku międzynarodowym znaleźć można jednak kilka ciekawych produktów, które otrzymywane są na bazie jej owoców. Wśród nich zdecydowanie króluje słynny na całym świecie ocet balsamiczny z Modeny - ze względu na wyjątkowy i wyrazisty smak sprawdza się jako przyprawa do dań kuchni włoskiej. Szczep Trebbiano wykorzystywany jest także do wytwarzania alkoholi innych niż wina. W tym przypadku warto zwrócić uwagę na produkcję brandy oraz koniaków w niektórych regionach Francji.