Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Wina pochodzące z Włoch są niezwykle zróżnicowane, dlatego bez wątpienia każdy znajdzie wśród nich smaki, które będą najbardziej odpowiadały jego upodobaniem. We Włoszech są uprawiane bowiem różne odmiany winorośli, stąd tak duże bogactwo wina. Szczep verdicchio marche to jeden z popularnych szczepów białych winogron, które są uprawiane w środkowej części Włoch. Czym się charakteryzuje, jakie są w smaku wina verdiccho marche? Poniżej kilka najważniejszych informacji dla miłośników lekkich trunków.
Winorośl szczepu verdicchio marche uprawiana jest głównie w regionie Marche, który położony jest w centralnej części kraju. To szczep znany już tak naprawdę od czasów starożytnych, to właśnie wtedy w literaturze po raz pierwszy pojawiły się o nim wzmianki. Nazwa szczepu wywodzi się od słowa verde, co oznacza kolor zielony. Związane jest to z charakterystyczną kolorystyką, jaką mają zarówno owoce tej odmiany winorośli, jak również wino z nich produkowane. Wielu znawców wina podkreśla, że szczep verdicchio marche lepiej sprawdza się do produkcji win, które spożywa się dosyć szybko po butelkowaniu. Winogrona szczepu służą do produkcji win jednogatunkowych, ale też idealnie nadają się do mieszania z owocami innych szczepów.
Czym charakteryzują się wina verdicchio marche? Po pierwsze warto zwrócić uwagę na ich kolor, w którym wyraźnie zauważalne są żółte oraz zielone nuty. Stąd też wzięła się nazwa wina. Najczęściej są to wina wytrawne, bardzo lekkie, o miłym aromacie oraz przyjemnym smaku, które fantastycznie spożywa się wiosną oraz latem. Można powiedzieć, że to doskonały trunek właśnie na gorące dni, który tak kojarzy się z przyjemnym czasem na łonie natury. Wino przez znawców opisywane jest jako bardzo eleganckie, pełne, o wyjątkowym, złożony charakterze, w którym wyczuwalne są lekko migdałowe nuty. Stąd też jest ono polecane tak naprawdę to bardzo wielu równy różnych posiłków, stając się ich doskonałym uzupełnieniem. Niektórzy miłośnicy wina verdiccho marche polecają, aby łączyć je nawet z takimi daniami, jak polskie pierogi. Czyż to nie brzmi zaskakująco? Już od dawna wiadomo, że zasady dotyczące doboru wina do potraw stają się coraz mniej sformalizowane, dlatego warto szukać swoich własnych pomysłów i preferencji.
Wina verdicchio marche polecane są do wielu różnych potraw. Przykładowo mogą być dopełnieniem dań na bazie owoców morza, ryb, makaronów, a także świeżych warzyw oraz owoców. Najlepiej pijać je w temperaturze schłodzonej. Można raczyć się nimi solo lub zestawić nawet z deserami. Wybierając dla siebie wina verdiccho marche, warto zwrócić uwagę na apelację. Najbardziej popularne są dwie, Verdicchio di Matelica i Verdicchio dei Castelli di Jesi. To wino, które można zabrać na spotkanie towarzyskie, podarować komuś bliskiemu, szczególnie jeżeli pragnie się zrobić dobre wrażenie na miłośnikach win białych. Bez wątpienia z łatwością można kupić wina verdicchio marche w wielu różnych sklepach, ponieważ nie jest to towar niszowy.
Verdicchio szczep winogrona verdikkjo to biała włoska odmiana winorośli uprawiana głównie w regionie Marche w środkowych Włoszech. Nazwa Verdicchio pochodzi od verde lub green czyli lekko zielonego, żółtego odcienia, jaki mogą mieć wina wyprodukowane z winogron. Wino Verdicchio jest głównym winem Marche a apelacją Denominazione di Origine Controllata (DOC) produkowane w prowincjach Macerata i Ancona, Verdicchio di Matelica i Verdicchio dei Castelli di Jesi. Oprócz produkcji wina spokojne, winogrona Verdicchio są również wykorzystywane do produkcji wina musujące i wina słomiane. Wina Verdicchio jest szeroko uprawiany w regionach Wina Marche, Wina Umbria i Wina Lazio, najczęściej występuje w winach DOC z Verdicchio di Matelica i Verdicchio dei Castelli di Jesi . Castelli di Jesi, leżące wokół gminy Jesi w prowincji Ankona, jest większym z dwóch obszarów i ma tendencję do produkowania większej ilości wina.
W Matelica, położonym w pobliskiej prowincji Macerata, plony dla Verdicchio są bardziej ograniczone na mocy przepisów DOC z najlepszymi lokalizacjami winnic położonymi wzdłuż zboczy doliny Esino . Verdicchio wina są praktycznie bezbarwne, o subtelnej kwasowości, która może przypominać nuty cytrusowe . Według znawcy wina, Jancis Robinson, dobrze wykonane wina Verdicchio z korzystnych roczników mogą mieć smaki cytryn i delikatne gorzkie nuty migdałowe. Znawca win Robinson zauważa również, że naturalnie wysoka kwasowość winogron sprawia, że jest to dobra odmiana bazowa cuvee do produkcji wina musującego. Według Oz Clarke, jakość wina Verdicchio uległa poprawie od drugiej połowy XX wieku, ponieważ producenci ograniczają plony nawet poza regulacjami DOC, aby produkować pełniej smakowe winogrona, które lepiej równoważą wysoką kwasowość. Clarke dodaje, że subtelność smaków Verdicchio pozwala na bardzo dobre parowanie z różnymi produktami.
Przez laty Verdicchio i jego wina były znane pod różnymi synonimami, w tym Wina Boschera bianca, Wina Giallo, Wina Maceratese, Wina Maggiore, Wina Marchigiano, Wina Mazzanico, Wina Niuivres, Wine Peloso, Wine Peverella, Wine Peverello, Wine Peverenda, Wine Peverise bianco, Wine Pfeffer, Pfeffertraube, Terbiana, Torbiana, Trebbiano di Lugana, Trebbiano di Soave, Trebbiano verde, Trebbiano Veronese, Turbiana, Turbiana Moscato, Turbiano, Turviana, Uva Aminea, Uva Marana, Verdello duro persico, Verdicchio bianco, Verdicchio Dolce, Verdicchio Doratel, Verdicchio Doratello, Verdicchio Giallo, Verdicchio Marchigiano, Verdicchio Marino, Verdicchio Peloso, Verdicchio Scroccarello, Verdicchio Seroccarello, Verdicchio Straccione, Verdicchio Stretto, Verdicchio Verdaro, Verdicchio verde, Verdicchio Verzaro, Verdicchio Verzello, Verdone, Verzaro, Verzello verde.