Vitarán Blanco de Cepas Viejas Castillo de Mendoza
Wino Vitarán Blanco de Cepas Viejas Castillo de Mendoza
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Vitarán Blanco de Cepas Viejas Castillo de Mendoza
Kraj: Hiszpania
Region: Rioja
Apelacja DOCa Rioja
Producent: Castillo De Mendoza
Rodzaj: białe wytrawne Viura
Pojemność: 0,75 l
Wino o jasnożółtej barwie z zielonymi refleksami. Ujawnia intensywne aromaty białych owoców gruszki i brzoskwini z nutami bukszpanu i kopru włoskiego, z lekkim akcentem dymu i wanilii. W ustach świeże, zrównoważone, miękkie i tłuste z długim, aromatycznym finiszem. Sugestie kulinarne: tłuste ryby, drób, sałatki.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Białe wino z winogron z wiekowych winnic naszej posiadłości Vitarán , zbierane ręcznie w małych pudełkach i klasyfikowane na stole selekcyjnym. Miejsce San Juan. San Vicente z Sonsierra . Rioja. Odmiana: 100% Viura . Gleba, iły wapienne. Z delikatnym odszypułkowaniem i miażdżeniem gron, a następnie maceracją na zimno (8º-10º) przez 12 godzin. Bardzo lekko sprasowany i z rękawami w niskiej temperaturze. Część (mniejsza) fermentowała w nowych beczkach z dębu francuskiego, a druga część (główna) w mikro-zbiorniku ze stali nierdzewnej w temperaturze 14–16º. Obie części pozostały na swoich drobnych osadach z bardzo częstymi batonami.
Viura pochodna lub inaczej Macabeo to najbardziej rozpowszechniony w Hiszpanii biały szczep winorośli. Jest to jeden z podstawowych szczepów, wykorzystywanych do produkcji wina musującego Cava oraz białych win z regionu La Rioja. Szczep ten jest odporny pod względem różnorodnych warunków klimatycznych uprawy. Jest to odmiana bardzo odporna na choroby i grzyby atakujące winorośle, jak żaden inny szczep w Hiszpanii znosi przymrozki i jest wyjątkowo plenny. Nie sprawia trudności w uprawie, a wina z niego produkowane są łatwe i przyjemne w degustacji. Historia podpowiada, że Viura jest autochtonicznym szczepem dla rejonów ujścia rzeki Ebro. Wzmiankowany był w dokumentach z Katalonii już w roku 1617. Stamtąd szczep trafił przez Pireneje do Francji, gdzie był wysoko ceniony. Nie posiadamy jeszcze potwierdzonych wyników badań nad pochodzeniem szczepu, ze względu na ograniczoną ilość markerów DNA. Wstępne badania wykazały, że jest to krzyżówka rzadkich odmian Haben oraz Brustiano Faux, lecz wymagają one dodatkowego sprawdzenia. W Hiszpanii uprawy Macabeo czyli Viura można spotkać na terenie calego kraju, nawet w tych regionach, gdzie panują ekstremalnie wysokie temperatury powietrza (Andaluzja) lub ponadprzeciętna wilgotność (Wybrzeże Morza Kantabryjskiego). Przy dobrym systemie nawadniania winnic szczep jest w stanie dobrze się rozwinąć także w suchym klimacie Murcji. Najlepsze warunki uprawy i wegetacji dla Macabeo znajdują się w Walencji, Katalonii i w regionie La Rioja. Viura zwana Macabeo stanowi podstawową, białą odmianę winorośli w Hiszpani w apelacjach Calatayud, Conca de Barbera, Costers del Segre, Navarra, Penedes, La Rioja, Somontano, Tarragona oraz Terra Alta. Popularny jest także we Francji, a dokładniej w Dolinie Rodanu i w Langwedocji-Roussillon, jednak arsenał winnic obsadzonych Macabeo zmniejsza się tam z roku na rok. Łatwość w uprawianiu winorośli zwykle nie idzie w parze z jakością wytwarzanych z jej winogron win. W przypadku tej odmiany są one jednak z reguły więcej niż przyzwoite, łatwe w degustacji, a przy tym eleganckie. Odmianowe, młode wino ze szczepu Viura najlepiej smakuje krótko po tym jak opuści mury winnicy. Jest wtedy bardzo świeże, ma subtelny aromat (owocowo-kwiatowy) oraz blady kolor. Bez aromatycznych fajerwerków, jakie fundują Albariño lub Verdejo, za to z dużą subtelnością, wzorcowo zrównoważoną kwasowością oraz znacznym ciałem. Wina odmianowe Macabeo zwykle posiadają niską zawartość alkoholu. Wina Viura świetnie komponują się także w mieszankach - np. w regionie Rueda dodawany jest do szczepu Verdejo w celu jego złagodzenia. Wina ze szczepu Viura pasują z potrawami typu: owoce morza, rybami, risotto, sałatkami warzywnymi, np. Sałatką Cezar i miękkimi serami typu brie czy camembert. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone, do około 10⁰C, podane w kieliszku o wysokiej nóżce i z czaszą w kształcie tulipana, która koncentruje wspaniały aromat na jej brzegu.