Xarel·lo
Cava Extremarium De Mont Marcal Brut Reserva
Cava Mont Marçal Gran Cuvée Brut Reserva
Wino dla koneserów
Letnia pora daje wiele okazji do poszukiwania i degustacji sprawdzonych lub zupełnie nowych napojów alkoholowych. Najczęściej sięgamy po te lekkie i orzeźwiające, które doskonale smakują i gaszą pragnienie.
Godnym polecenia i trafnym wyborem zdecydowanie będą wina Xarel·lo znane również pod nazwą pansa blanca. Jest to wino z klasą i niepowtarzalnym aromatem egzotycznych owoców. Jego bardzo oryginalnie brzmiąca nazwa kojarzy się często z musującym winem cava, do którego xarello wnosi owocowy charakter oraz strukturę, kwasowość i wysoki poziom cukru. Właśnie to wino jest świetną propozycją na letnie upały. Podaje się je podobnie jak szampana, a więc schłodzone nawet do 6°C.
Jednak szczep Xarel·lo wykorzystuje się nie tylko do produkcji win musujących, coraz śmielej winiarze sięgają po te białe winogrona o wyrazistym charakterze przy produkcji win stołowych i odmianowych. Znana jest jego odmiana w 100% wytworzona z xarello, która doskonale smakuje i nadaje się do starzenia w dębowych beczkach.
Szczep Xarel·lo znakomicie sprawdza się w kupażach, wnosząc do win kwasowość oraz wyraźne nuty owocowe cytryny, grejpfruta i zielonego jabłka a także zapach ziół. Ze względu na te właściwości w gastronomii jest częstym dodatkiem do grillowanych ryb i owoców morza.
Szczep Xarel·lo pochodzi z hiszpańskiego regionu Panedes leżącego w Katalonii. Uwielbia śródziemnomorskie klimaty oraz żyzne i głębokie podłoża, na których wygrzewając się w hiszpańskim słońcu daje obfite plony. Jest odporny na upały i wrażliwy na przymrozki, ponadto nie lubi wilgoci.
Winogrona są rośliną znaną ze swoich właściwości i wykorzystywaną od tysięcy lat. Ich słodkie soczyste owoce można jeść na surowo lub używać do produkcji żywności (rodzynki, oleje winne, wyciąg i olej z pestek winogron). Obecnie uprawiane są na całym świecie, a jednym z najbardziej znanych regionów pod tym względem jest basen Morza Śródziemnego, którego słoneczny klimat szczególnie sprzyja dojrzewaniu tych słodkich owoców.
Jednak uprawa winorośli najbardziej kojarzy się z produkcją wina uzyskiwanego w procesie fermentacji moszczu winogronowego. Takiej obróbce poddawany jest szczep Xarel·lo, dzięki czemu można delektować się jego efektownym smakiem i aromatem zarówno w mieszankach z innymi odmianami winogron, jak i w 100% wytworzonego z Xarel·lo.
Wybierając wina Xarel·lo mamy pewność, że jest to trunek o wyrazistym charakterze, który zaspokoi pragnienie i gusta najwytrawniejszych smakoszy białych win zwłaszcza tych, którzy poszukują obfitych i soczystych smaków połączonych z owocowymi nutami.
Dlatego w swoim asortymencie musi mieć wina Xarel·lo sklep z najlepszym wyborem wysokogatunkowych win, które można polecić każdemu na różne okazje. Lato jest szczególną porą, w której można zaproponować to orzeźwiające i smaczne wino, z którego finezyjnie wybijają delikatne owocowe nuty tak bardzo pasujące do gaszenia pragnienia w upalne dni. Tym bardziej że wina Xarel·lo oferują jeszcze delikatną głębią smaku, którą można delektować się bez końca.
Xarel·lo znany nam szczep winogron najczęściej używany do win musujących Cava. Doskonale uprawia się w klimacie śródziemnomorskim. Zagłębie szczepu Xarel·lo to Katalonia centrum wina Musujących Cava. Winorośl odmiany Xarel·lo znajduje najlepsze warunki upraw na żyznych glebach i głębokich podłożach, na wysokości od 0 do 400 metrów n.p.m. Xarel·lo zalicza się do głównych szczepów białych uprawianych w apelacjach DO Alella, DO Penedés, DO Costers del Segre, DO Tarragona, DO Binissalem, DO Pla i Llevant oraz oczywiście w DO Cava. Grona szczepu Xarel-lo posiadają mocno zwarte ze sobą, sferyczne owoce. Skórka jest gruba i ma charakterystyczny, delikatnie słodkawy smak. Szczep Xarel·lo pozwala uzyskać wina z zaznaczoną kwasowością, mocną budową, z dobrym poziomem alkoholu. Wina uzyskujemy średnio aromatyczne dominują w nich wyraźne nuty owocowe (zielone jabłko, gruszka, morele, agrest, cytryna, grejpfrut) oraz elementy korzenno ziołowe. Szczep Xarel·lo bardzo dobrze sprawdza się w kupażach, podnosząc kwasowość win oraz nadając im więcej ciała. Wina z szczepu Xarel·lo spokojnie mogą konkurować z odmianowymi Verdejo z D.O. Rueda , Albarino z D.O. Rias Baixas.