Alamos Chardonnay Mendoza
Wino Alamos Chardonnay Mendoza
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Alamos Chardonnay Uco Valley
Kraj: Argentyna
Region: Mendoza - Uco Valley
Producent: Bodega Catena Zapata
Typ: Dry White - Chardonnay
Pojemność: 0,75l
Wino zbudowane w całości z odmiany Chardonnay, nos uwodzi aromatami dojrzałych owoców cytrusowych i kwiatów i odrobiną wanilii. Na podniebieniu wyraźne jest gładkie z nutami gruszki, jabłka nutą grejpfruta oraz słodkimi przyprawami. Dobry balans i orzeźwiająca kwasowość. Sugestie kulinarne: Aperitif, ryby, owoce morza, białe mięso.
Polecane potrawy do Wina Chardonnay: Talerz owoców morza „wszystko w jednym”, Pieczeń wieprzowa faszerowana jabłkami, Filet z czarnego dorsza z miso, Bliny z wędzonym łososiem, Bobotie (południowoafrykańskie ciasto mięsne), Kapusta cygarowa rolka, Zapiekanka z kalafiora i boczku, Cheddar chouquette, Suflet Serowy, Sos Z Kurczaka i Musztardy, Vol-au-vent z kurczakiem i grzybami, Pierś z kurczaka w liściach winorośli, Kurczak z koprem włoskim i estragonem, chińskie fondue, Duszona wieprzowina w cydrze, Udka kraba i masło z ziołami, Kremowa polenta z parmezane, Pizza z 3 serami i ziołami na chlebie naan, Azjatycka sałatka z kapusty, Werryny z awokado i krewetkami, Grillowane stosy z bakłażanem i serem, Sałatka Kalifornijska z łososiem, Capellini z krewetką i chorizo à l'espagnole, Kurczak Caprese, Sałatka caprese, Placki z dorsza…
Notatki Sommelier Bachus Wina
Chardonnay Alamos z argentyńskiego regionu winiarskiego Uco Valley Mendoza jest złożonym, jedno szczepowym i harmonijnym winem białym. W szklance to wino świeci w jasnym słomkowo żółtym z zielonymi odbiciami. Złożony bukiet objawia się w nosie. Dominuje w aromatach owoców tropikalnych (zwłaszcza ananasów), owoców cytrusowych, dojrzałych gruszek i kwiatowych nutek białych kwiatów - w towarzystwie słodkich przypraw, wanilii i dębu. Na podniebieniu to argentyńskie białe wino przekonuje wspaniałą strukturą kwasowości, która nadaje temu winu jego kręgosłup i chrupiącą konsystencję. Przyjemnie długiemu finałowi towarzyszy nuta skórki cytrynowej. Winnica dla tej czystej odmiany Chardonnay pochodzi z winnic, które leżą na wysokości od 900 do 1500 metrów nad poziomem morza. Tam odczytuje się je ręcznie w dwóch przejściach. Po zbiorze i delikatnym wyciskaniu jagód, fermentacja alkoholowa odbywa się w zbiorniku ze stali nierdzewnej. 70% tego białego wina jest poddawane fermentacji jabłkowej. Do dojrzewania od 6 do 9 miesięcy stosuje się dębowe beczki francuskie i amerykańskie. Białe wino dojrzewa w warunkach długotrwałego kontaktu z drożdżami i regularnego kąpieli.
Bodega Catena Zapata to piękna winnica, położona w regionie subapelacji Argentyny. Jest to rodzinna winnica założona w 1902 roku przez Włocha Nicolasa Catenę. Cechą wyróżniającą tę winnicę jest jej kształt przypominający piramidę. Catena założyła tę winnicę, której głównym celem było wprowadzenie europejskiego stylu winiarstwa w Argentynie. Winiarnia Bodega Catena Zapata jest tak skrupulatnie zaplanowana, że uważa się ją za matkę wszystkich pozostałych 4 win w Winiarni Zapata – Nicolas Catena Zapata, Malbec Argentino, Adrianna Malbec i Nicasia Malbec. Wysoko położona winnica na szczycie gór Mendoza leżała tam przez długi czas. Jednak zrozumienie prawdziwej wartości tych winnic wymagało geniuszu Nicolasa.
Produkowane tu wina pochodzą głównie z trzech winnic – Nicolas Catena Zapata, Malbec Argentino i Nicasia Vineyard. W winnicy Nicolas Catena Zapata winogrona składają się w 90% z całych jagód i w 10% z grona owoców. Do fermentacji wykorzystuje się około 225 do 500 l beczek z francuskiego dębu, a podczas tego procesu, który trwa około 15 dni, utrzymuje się możliwie najniższą temperaturę. Niska temperatura gwarantuje, że niepowtarzalny aromat i smak winogron nie zostanie zakłócony.
W winnicy Malbec Argentino 80% całych owoców jagodowych i 20% całych grona poddaje się fermentacji w beczkach z francuskiego dębu o pojemności od 225 do 500 l w niskiej temperaturze przez około 30 dni. W winnicy Nicasia do fermentacji wykorzystuje się 100% całych grona i 90% całych owoców jagodowych. Chociaż pojemność używanych beczek jest taka sama jak w pozostałych dwóch winnicach, okres fermentacji wynosi tutaj 15 dni. We wszystkich trzech winnicach wino dojrzewa w tych wytrzymałych beczkach przez około 18 miesięcy, zanim zostanie wypuszczone do pakowania w butelki.
Alamos Chardonnay Mendoza - Opinie klientów
Alamos Chardonnay od Catena Zapata
Cytrynowa żółć ze złotym winem musującym. Na nosie przynosi dominujące aromaty białych i tropikalnych owoców. Na podniebieniu wino to oferuje smaki miodu z owoców pestkowych i masła. Okrągłe i orzeźwiające wykończenie.
2023-08-26
Wino zasługujące na dobrą ocenę
Piękna złota sukienka z zielonymi akcentami. Nos ukazujący aromaty białych kwiatów z bardzo lekką nutą prażonych, spowodowaną leżakowaniem w beczkach. Mięsiste, gęste odczucie w ustach z idealną równowagą. Wino zasługujące na odrobinę powolnego napowietrzenia w kieliszku.