Catena Cabernet Sauvignon
Wino Catena Cabernet Sauvignon
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Catena Cabernet Sauvignon
Kraj: Argentyna
Region: Mendoza
Producent: The Catena Zapata Family
Szczep: Cabernet Sauvignon 100%
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75lBK17
Kolor ciemno bordowy z refleksami fioletu. Aromat bogaty w owoce jeżyn, wiśni oraz czarnej porzeczki z delikatną nutą pieprzu, gożdzików i cedru. Na podniebieniu mocny, bogaty z wyrażną nutą czarnej porzeczki, malin, tytoniu oraz wanilii.
Eleganckie o jedwabistej budownie. Długie i trwałe wykończenie.
Notatki Sommelier
Catena Zapata, która w zeszłym roku została uznana przez Drinks International za najbardziej podziwianą markę wina na świecie, to rodzinna winnica znana jako jeden z najlepszych producentów w Ameryce Południowej, a przede wszystkim z win uprawianych na dużych wysokościach. Wykazano, że winogrona pochodzące z dużych wysokości mają pozytywny wpływ na wytwarzanie większej ilości przeciwutleniaczy niż winogrona, które ich nie wytwarzają*, a Catena Cabernet Sauvignon pochodzi z winnic położonych na wysokości do 1100 metrów nad poziomem morza.
Catena Cabernet Sauvignon pochodzi z winogron starannie wyselekcjonowanych z czterech winnic Catena położonych na dużych wysokościach w Mendozie. Winogrona zbiera się ręcznie, a następnie pozwala na samoistną fermentację za pomocą ich naturalnych dzikich drożdży przez około dwa tygodnie. Wino jest następnie poddawane maceracji, zwanej również solanką, na podstawie koloru i smaku winogron, przez kolejne trzy tygodnie, aby w końcu być przechowywane w dębowych beczkach przez 12 miesięcy.
Vintage 2019 dał mniejsze, ale bardziej intensywne owoce niż normalnie ze względu na niską temperaturę i suche lato (20-60% mniej opadów niż normalnie). Intensywne owoce ładnie zaprezentują się w tym winie, a kwasy i taniny, które równoważą owoce, wykazują dobry potencjał przechowywania.
Wino pełne, ale jednocześnie świeże i owocowe o intensywnym smaku czarnej porzeczki, jeżyny, ziół i beczek. Wino ma zrównoważoną strukturę garbników, długi posmak i może być przechowywane przez kilka lat, ale już teraz cieszy się nim. Bardzo dobrze komponuje się z ładnym kawałkiem mięsa, kawałkiem dobrego twardego sera, bogatym gulaszem, który może być również wegetariański, ale być może najlepiej smakować samemu.
Nagrody i wyróżnienia:
Robert Parker 90/100 pkt.
Wine Spectator 87/100 pkt.
2023-09-26
Soliy cabernet wino w dobrej cneie
Wino cięższe obfity intensywny smak wino szuka jedzenia z mięsem. Samodielnie wino podczas degustacji oferuje atrakcyjne aromaty świeżych jagód i czarnej porzeczki, a także delikatnie ziemistą, grafitową nutę. Na podniebieniu są soczyste i z dominacją czerwone śliwki i jagody, pośród delikatnych, gładko wyostrzonych tanin.