Don Aparo Cabernet Sauvignon Las Barrancas
Wino Don Aparo Cabernet Sauvignon Las Barrancas
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Don Aparo Cabernet Sauvignon Mendoza
Kraj: Argentyna
Region: Mendoza
Apelacja: Mendoza
Producent: Pascual Toso
Winnice: Las Barrancas,
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% PWA
Życie to podróż, której towarzyszy wino. Każdy wybiera swoją podróż. Każdy wybiera swoje wino. Wina Don Aparo reprezentują nie tylko potencjał terroiru, ale także charakter i pasję jego twórców sprzed prawie stu lat.
Charakterystyczne smaki czarnej porzeczki z nutą mięty i dzikich wiśni. Wino Don Aparo Cabernet Sauvignon ma rubinową kolorystykę i jest średniej wielkości z jedwabistym wykończeniem. Polecane do ciemnych mięs w sosach, dobrze się sprawdza z z pierwszorzędnego żeberka, jagnięciny lub asortymentu wybornych serów. Doskonałe połączenie z Pizza Margeritha.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winnice znajdują się w sercu Barrancas od 1927 roku. Jest uważany za jeden z najważniejszych terroirów Argentyny ze względu na wyjątkową glebę i klimat. „Aparo to linia młodych win z winiarni Pascual Toso zaprojektowana na rynki międzynarodowe. Don Aparo był starym kierownikiem gospodarstwa codziennie na rowerze od Lunlunta do winnic Barrancas.” Mendoza jest zdecydowanie największym regionem winiarskim w Argentynie . Położona na płaskowyżu na dużej wysokości na skraju Andów prowincja odpowiada za około 70 procent rocznej produkcji wina w kraju. Francuska odmiana winogron Malbec ma swoją siedzibę w Nowym Świecie w winnicach Mendozy, produkując czerwone wina o dużej koncentracji i intensywności. Prowincja leży na zachodnim krańcu Argentyny, w górach Andów od Chile . Chociaż prowincja jest duża (obejmuje obszar podobny do stanu Nowy Jork), jej krajobrazy winne są skupione głównie w północnej części, na południe od miasta Mendoza. Tutaj regiony Lujan de Cuyo , Maipu i dolina Uco są domem dla jednych z największych nazwisk argentyńskiego wina. Wysokość jest jedną z najważniejszych zalet terroiru Mendoza. Pas winnic, który biegnie u podstawy Andów, znajduje się na wysokości od 800 do 1200 metrów (2600 i 3900 stóp) nad poziomem morza i to ta wysokość łagodzi gorący, suchy klimat regionu. Po ciepłych, słonecznych dniach następują noce znacznie zimniejsze od zachodnich wiatrów z Andów. Ten okres ochładzania spowalnia dojrzewanie, przedłużając sezon wegetacyjny i przyczyniając się do bogatych, dojrzałych smaków winogron, które pozwalają wydobyć z winogron odpowiedni smak wina, nie są kosztem kwasowości. Nawadnianie jest ułatwione przez rzeki przepływające przez region, w tym samą Mendozę, która spływa z gór. Ciepłe i suche okresy zbiorów oznaczają, że winiarze mogą zbierać winogrona odpowiednio do dojrzałości, a nie rządzić się kaprysem pogody. Podobnie jak w innych krajach Nowego Świata, prowadzi to do zmniejszenia różnorodności w stylu vintage, a także do stałej jakości z roku na rok. Przewidywalne zbiory dają również producentom wina w Mendozie luksus zwiększonej kontroli nad stylami wytwarzanego przez nich wina - czynnik, który przyczynił się do międzynarodowej renomy regionu. Gleby w Mendozie są pochodzenia andyjskiego i zostały zdeponowane przez tysiące lat przez rzeki regionu. Tereny skaliste, piaszczyste gleby mają niewiele materii organicznej i są swobodnie odpływowe, dzięki czemu są suche i mało płodne. Ten rodzaj gleby jest idealny do uprawy winorośli - winorośle są zmuszane do ciężkiej pracy w celu nawodnienia i składników odżywczych, a zamiast liści liściastych będą wytwarzać małe, skoncentrowane jagody. Wina produkowane z winogron uprawianych na tych glebach są często silnie ustrukturyzowane, z twardymi taninami i mają wyraźną mineralność, którą często przypisuje się glebie.
Don Aparo Cabernet Sauvignon Las Barrancas - Opinie klientów
Cabernet Sauvignon Las Barrancas
Głęboki rubinowo-fioletowy kolor, owocowe aromaty ciemnych jagód, bogate, miękkie, soczyste smaki owocowe od początku do końca. Gotowe do picia do burgerów, steków i grillowanych mięs.
Caberner Sauvignon Mendoza
Wino ma gęstą krwistoczerwoną barwę z ciemnym środkiem. Wino ukazuje bardzo intensywne aromaty dojrzałych jagód z zakurzonymi i ziemistymi charakterami typowymi dla Mendoza Cabernet Sauvignon.
Cabernet Sauvignon Argentyna
Wino ma to wspaniałe bogactwo znaku Don Aparo z mnóstwem pysznych ciemnych owoców, kilkoma ciepłymi przyprawami i pięknie zintegrowanymi taninami. Innymi słowy: nie możesz się pomylić.
2024-01-18
Cabernet Sauvignon Las Barrancas
Ma głęboki czerwonawo-fioletowy kolor i bogaty i wspaniały aromat czarnej porzeczki, wiśni i słodkich owoców. Okrągła konsystencja, słodycz i tanina płynnie łączą się ze splendorem, a zapachy wyczuwalne w aromatach trwają aż do finiszu, pozwalając poczuć długi, wspaniały posmak. W długim posmaku pojawia się nawet lekka nuta dymu.