

Piedra Negra Malbec Bodega Lurton
- -45,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Od momentu założenia w 1997 roku Doña Paula zyskała mnóstwo pochwał za swoje najwyższej jakości wina pochodzące z najlepszych terroirów Mendozy. Mocno zaangażowana w badania, zrównoważony rozwój i precyzyjną analizę każdej winnicy, firma opracowała kolekcję win napędzanych terroir. Wśród nich jest Doña Paula Selección de Bodega Malbec, czerwone wino, które od 1999 roku dostarcza najbardziej wyrazistego i charakterystycznego Malbec w danym roku. „Selección de Bodega” rozpoczęło się w 1999 roku jako dążenie do stworzenia możliwie najlepszej ekspresji Malbeca w Argentynie. Minęło dwadzieścia lat szeroko zakrojonych badań i eksperymentów, a wypuszczenie rocznika 2019 podsumowuje te dekady przygód” – mówi Martín Kaiser, dyrektor ds. uprawy winorośli i enologii w Doña Paula. Doña Paula Selección de Bodega powstała po zidentyfikowaniu działki w winnicy Finca El Alto w Ugarteche (Luján de Cuyo) – gdzie znajduje się winnica Doña Paula – która produkuje winogrona Malbec o wyjątkowej jakości. Korzystając z owoców z tej działki, zespół enologów przeprowadził kilka mikrowinifikacji, a następnie wybrał najlepsze beczki, aby ożywić pojedynczą winnicę Malbec, wyprodukowaną w wyjątkowych warunkach.
Kilka lat później Doña Paula odkryła wyjątkowy potencjał El Cepillo i Gualtallary w dolinie Uco. Po zakupie gruntów na tych obszarach winogrona z najlepszych działek stały się częścią Selección de Bodega, zawsze w celu uzyskania ostatecznego wyrazu Malbec. Na przestrzeni lat w proces tworzenia tego wspaniałego wina zaangażowanych było wielu znanych winiarzy i ekspertów terroir, w tym Andrés Ilabaca, Matías Michelini, Stefano Gandolini, Edy del Popolo, David Bonomi, Marcos Fernández, a obecnie Martín Kaiser. W 2015 roku, po latach intensywnych badań każdej winnicy Doña Paula, ustalono, że winnica Finca Alluvia w Gualtallary jest idealnym miejscem do produkcji najlepszego Malbeca w Argentynie. Od tego czasu Doña Paula Selección de Bodega Malbec jest wytwarzana wyłącznie z winogron z tej winnicy i stała się jednym z najbardziej reprezentatywnych Malbeców z tego kultowego regionu. Kaiser wyjaśnia, że „Finca Alluvia to najwyżej położona winnica w Doña Paula, położona na wysokości 1350 metrów nad poziomem morza w Gualtallary, regionie w dolinie Uco o bardzo ubogich, skalistych, bogatych w minerały glebach i dużej ilości węglanu wapnia. Klimat jest bardzo chłodny, z umiarkowanymi dniami i zimnymi nocami”
Duch tego wina jest zawarty w jego nazwie: ograniczona liczba butelek produkowanych każdego roku jest efektem intensywnego procesu selekcji” – kontynuuje Kaiser. „Każdego roku najlepsze paczki poddawane są winifikacji w oddzielnych mikropartiach, a najlepsze z nich dojrzewają przez 24 miesiące we francuskim dębie. Po zakończeniu procesu starzenia każda beczka jest degustowana i do ostatecznej mieszanki wybierane są tylko te, które zachwycają nas swoją równowagą i ekspresją. Wino przechowywane jest w butelce przez kolejne 12 miesięcy przed wypuszczeniem na rynek, aby mieć pewność, że Selección de Bodega dzięki swojej elegancji i osobowości będzie ambasadorem argentyńskiego Malbec na całym świecie. Produkt jednego z najlepszych zbiorów, jakie kiedykolwiek widziano w Mendozie, Doña Paula Selección de Bodega Malbec 2019 wyróżnia się wielką złożonością i równowagą, co czyni go przełomowym rocznikiem równie przełomowego wina w historii argentyńskiej uprawy winorośli.
malbec potężny dobrze smakuje makaron z truflą
Po kwiatowo-fioletowych nutach następuje intensywna owocowa ekspresja czerwonej śliwki, truskawki i jeżyny. Pełne, ale gładkie i zrównoważone, z subtelną mineralnością to kwintesencja argentyńskiego Malbeca.
To zrównoważone podejście do produkcji wina pozwala błyszczeć wigorowi i blaskowi owoców, z soczystymi nutami ciemnych jagód i śliwek dominującymi w nosie. Pierwszy łyk ujawnia dobrze zaokrąglone taniny, gładką konsystencję i średnie body o skoncentrowanym i czystym finiszu. Spróbuj połączyć z klasycznymi daniami argentyńskimi, takimi jak grillowane mięso, hot dogi choripan lub doskonały stek z frytkami.