El Esteco Cabernet Sauvingon
Wino El Esteco Cabernet Sauvingon
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
El Esteco Cabernet Sauvingon
Kraj: Argentyna
Producent: El Esteco ,
Region: Valles Calchaquies
Podregion: Salta
Własność: Grupo Penaflor
Prowadzona przez: Trapiche
Winnica: Las Mercedes
Szczepy: Cabernet Sauvignon
Rodzaj: Czerwone, wytrawne
Cukier resztkowy: 3,85 g / l,
Kwasowość; 5,92 g / l, pH: 3,80
Pojemność: 0.75l
Alk. 14% PAW
Cabernet El Esteco powstaje z dojrzałych mocno skoncentrowane gron, które zbierane są ręcznie do małych koszyków. Fermentacja malolaktyczna zachodzi w beczkach z francuskiej i amerykańskiej dębiny, w których następnie wino dojrzewa przez rok. Wino jest butelkowane bez filtracji i dalej dojrzewa w winiarni przez minimum 6 miesięcy. Wino Cabernet Salta wyróżnia przejrzysta, rubinowa barwa. W bukiecie typowy Cabernet z doliny Calchaqui – pełen czerwonych owoców, z silnym akcentem pieprzu. W smaku krągłe i pełne. Ciemne owoce i czekolada z idealnie zintegrowaną krągłą taniną. Polecane do dziczyzny, gulaszu na bazie czerwonych mięs i do twardych serów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Na Ziemi jest niewiele miejsc, w których magia naprawdę się dzieje. Jednym z nich jest z pewnością dolina Calchaqui, w której znajduje się winnica El Esteco. Ta dolina, położona ponad 1800 metrów | 6000 stóp ukryta na północy Argentyny, wykazuje pewne unikalne cechy. Słabe gleby aluwialne; wysoka ekspozycja na słońce; niska wilgotność; a szeroka amplituda termiczna sprawia, że dolina Calchaqui jest wyjątkowym regionem winiarskim. Właśnie na terenach Salta powstał dorodny w stu procentach Cabernet Sauvignon. Barwa wina ciemno granatowa z czerwonymi refleksami. Aromaty złożone powoli ujawniające czerwoną porzeczkę przeplatającą się z ciemną śliwką, czekoladą, wanilią i skórą. Na tel przypraw, ciemne czerwone owoce leśne zaczynają dominować coraz to intensywniej z upływem dłuższego dotlenienia wina. W ustach bogactwo owoców, obudowane słodką i ciężką taniną. Dobrze wykonany Cabernet. Niełatwo stworzyć wino dobrze skoncentrowane i trwałe w smaku. Wile czynników i ciężkie pracy poswięcona aby uzyskać efekt dobrego Cabernet Sauvignon. Skoncentrowane wiązki małych ziaren zbiera się ręcznie w plastikowych pojemnikach o masie 18 kg. Prefermentacyjne maceracje w 5 ° C w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Wykorzystanie zarówno rodzimych, jak i wybranych drożdży do procesu fermentacji. Maceracje po fermentacji, sumuj 25 dni. Naturalna fermentacja malolaktyczna jest przeprowadzana zarówno w amerykańskich, jak i francuskich beczkach pierwszego, drugiego i trzeciego zastosowania. Po zakończeniu tego procesu wino dojrzewa w tych samych dębowych beczkach przez 12 miesięcy. Dokonano starannego wyboru beczek, szukając jasnego prażonego dębu, aby wyróżnić się świeżością owoców. Wino jest butelkowane niefiltrowane i przechowywane w winnicy przez 6 miesięcy. Sugestie kulinarne: Duszone mięsa, pasztet drobiowy, kaczka pieczona, indyk pieczony, polędwica wołowa sparzona w ziołach, cielęcina w żurawinie, ryby smażone w sosach, makarony w sosach grzybowych, sery dojrzewające.