El Esteco Don David Reserve Chardonnay
Wino El Esteco Don David Reserve Chardonnay
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Don David Reserve Chardonnay
Kraj: Argentyna
Producent: Bodega El Esteco ,
Region: Valles Calchaquies
Podregion: Salta
Własność: Grupo Penaflor
Prowadzona przez: Trapiche
Winnica: Las Mercedes
Szczep: Chardonnay
Rodzaj: Białe, wytrawne
Pojemność: 0.75l
Alk. 14.%PAW
Wino Chardonnay Salta z regionu uznanego za jeden z najwyższych w iprawie winorośli. Warunki spełniają możliwości do tworzenia dorodnych win. Dobrym przykładem jest Chardonnay El Esteco. Wino posiada piękną błyszcząca szatę o barwie jasnego złota z zielonymi refleksami. Bukiet to kompozycja owoców tropikalnych, jabłek, miodu, wanilii i masła. W smaku miękkie i krągłe, z zachowaną świeżością i świetnie zrównoważoną kwasowością. Wyczuwamy brzoskwinie, jabłka i orzechy włoskie. Polecane do owoców morza, ryb, białych mięs, makaronów, serów typu Brie i owoców.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Fantastyczne Chardonnay z rezerwowego zasięgu Michela Torino. Piękny roma jabłka, ananasy i owoców tropikalnych wraz z miodem i masłem. Smak jest delikatny i czysty na podniebieniu dzięki fermentacji malolaktycznej w beczkach. Cudowne nuty gruszki i jabłka z dodatkiem mleka i chleba. Kwasowość jest dobrze wyważona. Wino pięknie rozwinie się w butelce. Wino z terenów gdzie przeważają skaliste gleby. Nawadnianie z Andów. Szeroka amplituda termiczna z dużymi różnicami (w przybliżeniu 22 ° C między minimunem w chłodne poranki i noce, a maksimumunem w słoneczne dni). Suchy klimat, niewielkie opady, 120 mm deszczu rocznie, 15% wilgotności i 350 dni słonecznych. Zimne poranki i noce oraz długie upalne dni powodują, że wina są bardzo skoncentrowane pod względem koloru, aromatów i smaków o niepowtarzalnym owocowym charakterze. Don David jest rezerwowym asortymentem odmian wykonanych z najlepszego wyboru winogron. Celem winnic jest uzyskanie koncentracji i maksymalizacja ekstrakcji owoców. Pierwsza praca dotyczy winnic w celu uzyskania koncentracji i równowagi przy użyciu winorośli starszych niż 20 lat. Zbiór odbywa się ręcznie, umieszczając klastry w małych skrzyniach o wadze 22 kg. W winnicy moszcz jest produkowany przy użyciu soku z pierwszej prasy. Fermentacja alkoholowa odbywa się przy użyciu tylko 20% rodzimych drożdży. 30% wina dojrzewa w nowych amerykańskich beczkach przez 6 miesięcy, gdzie zachodzi fermentacja alkoholowa i malolaktyczna. Reszta fermentuje w tradycyjny sposób.