Lamita Cabernet Franc Mendoza
Wino Lamita Cabernet Franc Mendoza
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Lamita Cabernet Franc
Kraj: Argentyna
Region: Mendoza
Producent: Grupo Foster Lorca
Typ: Dry Red Cabernet Franc
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c3
Nota degustacyjna:
Czerwone argentyńskie wino wytrawne powstałe z gron odmiany cabernet franc uprawianych w Valle de Uco w Mendozie. W nosie przyjemnie świeże, o aromatach ciemnych owoców i czarnego pieprzu przemieszanych z niuansami ziołowymi. Na podniebieniu dobrze zbudowane, o świetnej kwasowości i wyraziście owocowym smaku z akcentem ziołowym przywodzącym na myśl świeży rozmaryn. Podawać do pieczonej kaczki, tarty lotaryńskiej lub grillowanych warzyw.
Region:
Mendoza jest największym regionem winiarskim w Argentynie. Położona na płaskowyżu wysokogórskim na skraju Andów, odpowiada za około 70 procent rocznej produkcji wina w kraju. Swoje miejsce odnalazła tutaj francuska odmiana winogron Malbec, z których produkuje się czerwone wina o dużej koncentracji i intensywności. Wysokość jest jedną z najważniejszych cech terroiru Mendozy. To ona łagodzi gorący, suchy klimat regionu. Po ciepłych, słonecznych dniach następują znacznie zimniejsze noce, które spowalniają dojrzewanie, przedłużając sezon wegetacyjny i przyczyniając się do powstawania bogatych, dojrzałych winogron. Nawadnianie ułatwiają rzeki, które przecinają region, w tym sama Mendoza, która spływa z gór. Ciepłe i suche okresy zbiorów oznaczają, że winiarze mogą zbierać winogrona według dojrzałości i nie martwić się kaprysami pogody, co prowadzi do stałej jakości z roku na rok. Skaliste, piaszczyste gleby mają niewiele materii organicznej oraz są suche i mało żyzne. Dzięki temu winorośla są zmuszane do ciężkiej pracy i wytwarzają małe, skoncentrowane jagody.
Polecane produkty
Baron de Ley Graciano Varietales Rioja
Governo Angelo Borrani Rosso Di Toscana
- Polecane!
2024-10-29
Wino cabernet Franc Lamita Mendoza
Czerwone argentyńskie wino wytrawne powstałe z gron odmiany cabernet franc uprawianych w Valle de Uco w Mendozie. W nosie przyjemnie świeże, o aromatach ciemnych owoców i czarnego pieprzu przemieszanych z niuansami ziołowymi. Na podniebieniu dobrze zbudowane, o świetnej kwasowości i wyraziście owocowym smaku z akcentem ziołowym przywodzącym na myśl świeży rozmaryn. Podawać do pieczonej kaczki, tarty lotaryńskiej lub grillowanych warzyw.