Lamita Reserva Cabernet Sauvignon
Kraj: Argentyna
Region: Mendoza
Apelacja: Valle de Uco
Producent: Grupo Foster Lorca
Typ: Dry Red Cabernet Sauvignon
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% c3
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...Lamita Reserva Cabernet Sauvignon to czerwone wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Cabernet Sauvignon uprawianej w Valle de Uco w Mendozie. W nosie intensywne aromaty świeżych czereśni i papryki przemieszane z nutami przypraw. Na podniebieniu doskonale zbudowane, wspaniale złożone, o dojrzałych taninach i długim posmaku. Podawać do steków, gulaszy, także tych warzywnych, grillowanych mięs i warzyw oraz dań z dodatkiem grzybów leśnych.
Notatki Sommelier:
Mauricio Lorca należy do pokolenia winiarzy, którzy chcą wyjść poza to, co znane, być w czołówce i nieustannie wprowadzać innowacje i ruch. Ma uznane osiągnięcia w ważnych winiarniach w Argentynie; doradza różnym projektom winiarskim; i jest pierwszym enologiem win Enrique Foster, którego jest także partnerem w Bodega Foster Lorca. Jest pionierem w produkcji win Premium bez drewna. Jego filozofia koncentruje się na zapewnieniu, że jakość opiera się na właściwym zarządzaniu winnicą i nowoczesnej enologii, która ma na celu dostarczenie konsumentowi dokładnie tego, co natura dostarcza.
Region:
Mendoza jest największym regionem winiarskim w Argentynie. Położona na płaskowyżu wysokogórskim na skraju Andów, odpowiada za około 70 procent rocznej produkcji wina w kraju. Swoje miejsce odnalazła tutaj francuska odmiana winogron Malbec, z których produkuje się czerwone wina o dużej koncentracji i intensywności. Wysokość jest jedną z najważniejszych cech terroiru Mendozy. To ona łagodzi gorący, suchy klimat regionu. Po ciepłych, słonecznych dniach następują znacznie zimniejsze noce, które spowalniają dojrzewanie, przedłużając sezon wegetacyjny i przyczyniając się do powstawania bogatych, dojrzałych winogron. Nawadnianie ułatwiają rzeki, które przecinają region, w tym sama Mendoza, która spływa z gór. Ciepłe i suche okresy zbiorów oznaczają, że winiarze mogą zbierać winogrona według dojrzałości i nie martwić się kaprysami pogody, co prowadzi do stałej jakości z roku na rok. Skaliste, piaszczyste gleby mają niewiele materii organicznej oraz są suche i mało żyzne. Dzięki temu winorośla są zmuszane do ciężkiej pracy i wytwarzają małe, skoncentrowane jagody.