Pascual Toso Alta Reserve Malbec
Kraj: Argentyna
Region: Maipú , Mendoza
Producent: Pascual Toso
Szczep: Malbec
Pojemność: 0,75l
Alk. 14%
Rozwiń opis...Wino utworzone w 100% ze szczepu Malbec. W efekcie uzyskano wino o głębokim, czerwonym kolorze z fioletowymi refleksami. Charakterystyczne dla Malbeca ziołowo-pieprzne aromaty łączą się z delikatnymi aromatami owocowymi, gdzie najbardziej intensywna jest czarna porzeczka. W ustach wyczuwalne subtelne elementy słodyczy, taniny idealnie harmonizują z nutą dębu. Wszystko to daje nam wino eleganckie i złożone, polecane do czerwonego mięsa, aromatycznych, mocno doprawionych makaronów i dojrzałych serów. Winogrona zbieranie są ręcznie po osiągnięciu przez grona maksimum dojrzałości. Wino Alta Reserva Malbec, dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, gdzie przechodzi fermentacj malolaktyczną, a następnie kolejne 6 miesięcy dojrzewa w butelce.
Sugestie kulinarne: Patatas bravas, Paella, Jamón Ibérico (Szynka iberyjska), Tortilla Española, Chorizo, Fabada asturiana, Pieczeń jagnięca, Albóndigas en salsa de tomate, Corzo asado con pure de membrillo, Migas de pastor, Pollo asado a la catalana, Przepiórki w salsie bilbaina, Pinchos morunos czyli szaszłyki, Conejo al vino blanco, Carcamusa toledana, Empanadillas de sobrasada y miel…
Notatki Sommelier Bachus Wina
93 punkty od miłośnika wina: Potężny Malbec o aromatach czarnych owoców, cedru, tytoniu i ciasta czekoladowego. Wszystkie wczesne oznaki mówią, że ten jest tutaj na długi dystans; jest agresywny, ale poważny, z drobnymi kwasami i garbnikami podnoszącymi głęboką czerń smaki śliwek i jagód. Czekolada, mokka i pieprz działają długo. Najlepsze w 2018roku oceny 92 punkty od Wine Spectator: „Oferuje wspaniałe, ciemne, egzotyczne warstwy sosu figowego, stopioną przystawkę lukrecji, zmiażdżone jeżyny i gorzko-czekoladowe smaki, wszystko bezproblemowo nakładane na cudowne taniny. Długie wykończenie pozwala spędzić czas , Pij teraz do 2027 r. Zaimportowano 500 skrzynek. ” (10/09) I według Roberta Parkera: „Malbec Alta Reserva z 2018 roku Pascual Toso spędził 12 miesięcy w dębu głównie amerykańskim. Jest to nieprzezroczysty purpurowy kolor pokrywający szkło z nutą cedru, cynamonu, kadzidła, czarnej wiśni i śliwki. Nakładany na podniebienie o doskonałej gęstości, ten średniej wielkości Malbec ma wystarczającą strukturę, aby ewoluować przez 2-3 lata i długie, czyste wykończenie.
W dzisiejszych czasach, jeśli pijesz Malbec, to prawdopodobnie z Argentyny. Najczęściej sadzone winogrona w tym kraju, argentyńskie Malbecy z etykietą, to jedna z wielkich wartości rynku wina, ceniona za niewielki składnik ziołowy i ciemne, soczyste owoce. Pod względem strukturalnym argentyńskie Malbecy różnią się znacznie od tych, które uprawia się w rodzimej Francji winogron; są bardziej dojrzałe, bardziej owocowe i bardziej mięsiste. We Francji najlepsze iteracje Malbecu można znaleźć w Cahors, gdzie może być dość dekadencki. Sadzi się go również w Dolinie Loary, gdzie nazywa się Côt, i często jest mieszany z Cabernet Sauvignon lub Gamay, a także w Bordeaux, gdzie spadł z łask w wielu wspaniałych mieszankach regionu, ponieważ jest trudny do uprawy.
Wina Argentyńskie czyli - Argentyna jest uważana za jeden z najbardziej dynamicznych narodów produkujących wino na świecie i prawdopodobnie najważniejszy region produkujący wino w Ameryce Południowej. Tylko cztery kraje na świecie produkują więcej wina niż Argentyna. W ciągu ostatnich kilku lat poczyniono znaczne inwestycje (z których większość pochodzi od słynnych francuskich, włoskich i kalifornijskich producentów wina) w nowe winnice i technologię produkcji wina, co wraz z ostatnimi nasadzeniami większej liczby odmian winorośli premium uczyniło Argentynę znacznie bardziej konkurencyjny na arenie międzynarodowej. Region Mendoza jest najważniejszym regionem w argentyńskim przemyśle winiarskim. A Malbec, wśród innych uprawianych tutaj odmian Bordeaux, króluje najwyżej.