Passo Blanco Masi Tupungato
Wino Passo Blanco Masi Tupungato
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Passo Blanco Masi Tupungato
Region: Mendoza
Szczepy: Pinot Grigio, Torrontes
Rodzaj: białe, wytrawne
Pojemność: 0,75 l
Masi to prestiżowa winiarnia Verona, której produkcja podąża za osobowością i oryginalnością. Passo Blanco pochodzi z argentyńskiej piwnicy win Masi, doliny Tupungato w Mendozie w Argentynie. Wino aromatyczne, kwiatowe i pełne dojrzałych owoców z brzoskwiniami i suszonymi morelami. Na podniebieniu świeże i dobrze zakwaszone, soczyste owoce cytrusowe przeplatają się z nutami dojrzałych owoców. Posmak jest wytrawny i przyjemnie orzeźwiający. Rekomendacja serwowania Doskonały aperitif. Idealny do nowoczesnej kuchni, w połączeniu z daniami warzywnymi, rybnymi i białym mięsem. Szczególnie dobry wybór obok kuchni orientalnej, takiej jak sushi i sashimi. Zalecana temperatura serwowania 10°C.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Organiczne Passo Blanco firmy Masi to włoskie białe wino z szczepów winorośli Pinot Grigio i Torrontés. To eleganckie wino o aromatach kwiatów i brzoskwiń oraz pełnym smaku cytryny, suszonych moreli i białych brzoskwiń. Białe wino jest wytrawnym winem o dobrej równowadze kwasowej, a najlepszy smak uzyskuje się z niego w temperaturze 9-11 ⁰C. Wlej kieliszek białego wina do sobotniej nocy wraz z pyszną rundą sushi lub daniem z lekkiego mięsa lub drobiu.
Historia Masi rozpoczęła się w 1772 roku we Włoszech, gdzie Paolo Boscaini kupił winnicę Vaio Dei Masi. Masi pozostało nazwą winnicy, a winnica pozostała w rodzinie od wielu lat. Założyciel zakochał się w okolicznych odmianach winorośli, które do dziś w połączeniu z tradycyjnymi technikami i nowoczesną technologią dają prestiżowe wino.