Vistalba Corte A Finca los Álamos
Kraj: Argentyna
Region: Mendoza - Uco Valley - San Rafael
Producent: Carlos Pulenta
Winnica: Bodega Vistalba
Typ: Dry Red Malbec
Poj.: 0,75l BK19
Alk: 14%
Rozwiń opis...Wino o intensywnym czerwono granatowym odcieniu. Nos niezwykle złożony bogaty w aromaty dojrzałych owoców, śliwki, ciemnej czekolady oraz tytoniu. Na podniebieniu wino głębokie i pełne z słodkawymi nutami na wejściu, ujawnia smaki dojrzałych owoców z nutami czekolady i przypraw, z długim wykończeniem.
Bodega Vistalba została wybudowana w latach 2001–2004 na rodzinnej ziemi w sercu Vistalby (Luján de Cuyo). W tym miejscu Carlos Pulenta opracował swój osobisty projekt uprawy winorośli, z udziałem członków jego rodziny, konsultantów, enologów i cennej grupy ludzi, którzy naprawdę znają tę ziemię. Winiarnia jest inspirowana kulturą kreolską, uciekając się do najnowocześniejszych technologii i hołdując tradycyjnemu winiarstwu. Został zaprojektowany tak, aby cały proces produkcji wina został zakończony przy użyciu grawitacji i bez pomp.
Notatki Winiarskie
Corte A lub „Blend A” składa się głównie z Malbec z winorośli posadzonych w 1948 roku. Winnice Vistalba znajdują się na imponującej wysokości 980 metrów nad poziomem morza, gdzie warunki są idealne do produkcji gładkich, dobrze zaokrąglonych czerwonych win dzięki słonecznym dniom i chłodniejszym nocom. Mieszanka od jednego z najlepszych producentów w Argentynie, ten Malbec/Cabernet Suavignon jest okrągły, bujny i aksamitny z teksturowanymi taninami, które niosą warstwy sosu śliwkowego, rozgniecionych porzeczek, fig i ciemnych nut lukrecji. Jest solidny finisz, który pokazuje jego prawdziwą potęgę.
Po dotarciu do winiarni odmiany są osobno winifikowane, a niewielka część Malbec i Bonarda jest fermentowana razem. Młode wino leżakuje w beczkach z francuskiego dębu przez 18 miesięcy, dodając nuty przypraw, liści tytoniu i wanilii do bogatych nut ciemnej śliwki, czekolady i jagód z winogron. Pełne ciało, jędrne taniny i długi finisz sprawiają, że jest to świetne wino do leżakowania przez dłuższy czas lub delektowania się nim teraz wraz z treściwymi daniami z czerwonego mięsa.