Zuccardi Zeta Mendoza
Wino Zuccardi Zeta Mendoza
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Zuccardi Zeta Mendoza
Szczepy: 68% Malbec, 18% Cabernet Sauvignon, 14% Temprenillo.
Ciemno czerwona barwa z granatowymi refleksami. Aromaty przywołujące ciemne owoce leśne. W ustach pełne, trwałe z finezyjnym wykończeniem długo utrzymującym się na podniebienni. Wino globalnie wyróżniane i uznane za najwybitniejsze wino z regionu Mendoza. 14%Alk.
Producent: Zuccardi
Firma rodzinna została założona w 1963 roku przez Alberto Zuccardi. W tym czasie zaczął już sadzić winorośl w regionie Maipú (Mendoza). 45 lat później trzy pokolenia dzielą pasję do wina w Zuccardi.
Syn José Alberto przejął teraz zarządzanie winnicą, a wnuk Sebastian jest odpowiedzialny za zamawianie winnic. Córka Julia opiekuje się gośćmi w winnicy. Na jej cześć na początku lat 90. powstała linia win „Santa Julia”. Młodszy syn Miquel poświęcił się produkcji wysokiej jakości oliwy z oliwek. Rubén Ruffo, który od 20 lat pracuje dla rodziny Zuccardi, jest „władcą win” w piwnicach winnicy od 1997 roku. José Alberto Zuccardi jest jednym z czołowych argentyńskich winiarzy. Jego winnice znajdują się w Mendozie, flagowym regionie uprawy Argentyny u podnóża Aconcagua. Warunki klimatyczne są fantastyczne: suche, niezwykle czyste powietrze i tyle słońca i ciepła, że winogrona mogą w pełni dojrzeć. Winorośl rośnie w systemie pergoli. Dzięki temu liście mogą cieszyć się intensywnym słońcem, a winogrona dojrzewają w cieniu i wentylacji. Jedynym delikatnym punktem jest zaopatrzenie winnic w wodę, ponieważ nawadnianie jest niezbędne. Tutaj José Alberto Zuccardi używa systemu nawadniania kroplowego wymyślonego przez jego ojca.
„Każdy, kto naprawdę chce zrozumieć, jak produkujemy nasze wina, musiał zobaczyć nasze winnice” – jest przekonany Señor Zuccardi. Nawet jego system treningu winorośli sprawia, że siadasz i zwracasz uwagę. Niezrażony trzyma się systemu pergoli, który już dawno wyszedł z mody gdzie indziej. Dla niego to nie tylko tradycjonalizm. Ma ku temu dobre powody: trenując winorośl na drutach rozpiętych dwa metry nad ziemią, liście otrzymują intensywne światło słoneczne, podczas gdy winorośl pod nimi jest dobrze zacieniona i przewietrzona, aby dojrzeć. To się opłaca w dobrej jakości. Nawiasem mówiąc, działalność wykwalifikowanego inżyniera chemika i enologa wykracza daleko poza jego majątek. Jest jedną z wybitnych osobowości argentyńskiej sceny winiarskiej: Jako prezes Krajowego Stowarzyszenia Winiarzy reprezentuje ponad 100 producentów w regionach winiarskich Mendoza, San Juan, La Rioja (nie mylić z prestiżowym hiszpańskim regionem o tej samej nazwie) i Salta. Señor Zuccardi jest nadal wspierany przez ojca jako doradca. Mimo, że ma już 80 lat, nadal regularnie odwiedza winnice i wraz z synem i wnukiem szuka sposobów na dalszą poprawę jakości wina.
Nagrody:
Robert Parker 92/100 pkt
Wine Spectator 91/100 ptk
Jancis Robinson 17,5/20 ptk