Banrock Station Cabernet Sauvignon Shiraz Reserva
Kraj: Australia
Region: South Eastern Australia
Szczep: 60% Cabernet Sauvignon, 40% Shiraz
Rodzaj: wytrawne, czerwone
Temp. serwowania: 16-18C
Pojemność: 0,75l PAR
Alkohol: 13%
Rozwiń opis...Wino o czerwono purpurowej barwie. Nos wypełniony aromatami ciemnych owoców, jeżyn, ciemnych wiśni, morwy, śliwek z akcentami szałwii, rozmarynu oraz dębu. Na podniebieniu pełne o miękkich krągłych garbnikach z balsamiczno dębowym wykończeniem.
Sugestie kulinarne: buraczki duszone w balsamiko, deska serów, gęsina, pieczony indyk, pieczeń wołowa, polędwica wołowa.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wina z Banrock Station charakteryzują wszystko, co australijskie; śmiały, hojny i pełen charakteru. Aromatyczne i łatwe do picia, atrakcyjne dla podniebień na całym świecie, wina Banrock Station są pełne smaku i warte swojej ceny, z integralnością odmianową, demonstrując szacunek dla dobrej ziemi, z której pochodzą. Położona w Australii Południowej, 214 km na północny wschód od Adelajdy, stacja Banrock obejmuje 4700 akrów nad brzegiem rzeki Murray, na której znajduje się 1500 akrów wysokiej jakości winogron winnych. Zakupiona w 1995 roku we współpracy z Landcare w celu przywrócenia 2500 akrów terenów podmokłych, Banrock Station jest obecnie uznawana na mocy Konwencji Ramsar za ważną na arenie międzynarodowej. Wyjątkowe połączenie dobrej ziemi i dobrego wina, klimat Banrock Station jest idealny do produkcji wspaniałych, owocowych, innowacyjnych stylów wina, z których wszystkie można delektować się w naszym Centrum Wina lub podczas swobodnego lunchu, delektując się lokalnymi produktami w naszej kawiarni taras z widokiem na mokradła i sieć tras spacerowych z przewodnikiem.
Wina Australii Południowej znajdują się jedne z najwspanialszych i najbardziej produktywnych obszarów uprawy winorośli na świecie. Jako Sommelier Bachus Wina nie mogę zignorować magii i różnorodności, jaką ten region niesie w każdej butelce wina. Winiarze z Australii Południowej są dumni ze swojej różnorodnej i wyrazistej gleby - połączenia żyznych dolin i solidnych tarasów, które jest równie wyjątkowe, jak i przyjazne. Region obdarowany jest ciepłym i suchym klimatem, z którego ogromnie korzystają winiarze niemartwiący się o brak słońca. Bezsprzecznie te różne mikroklimaty w połączeniu z różnorodnymi rodzajami gleby dają niesamowitą gamę stylów win. Serca wielu miłośników wina bije szybciej w Australii Południowej, ponieważ jest to siedziba znanego na całym świecie regionu winiarskiego Barossa Valley, znanego z mocnych i bujnych win Shiraz. Niezapominająca o Clare Valley, uważana za ojczyznę najlepszego australijskiego Rieslinga. Nie można zapomnieć o McLaren Vale, znanym z bogatych, pikantnych czerwonych win i wyrazistych Chardonnay. Z kolei Wzgórza Adelajdy zaskakują stylami win o chłodnym klimacie, takimi jak Pinot Noir i Sauvignon Blanc. Doskonałość i różnorodność win z Australii Południowej przyczyniły się do uznania Australii na całym świecie jako poważnego producenta wina. Region doskonale pokazuje, że nowe nie musi oznaczać nieznane. Tutaj winiarze w równym stopniu polegają na tradycyjnych technikach winiarskich, jak i innowacjach – harmonijnym tańcu pomiędzy wypróbowanym i przetestowanym a nowym. Jako sommelier zawsze szukam win, które opowiadają historie, a w Australii Południowej znajduję ich całe strony. Jest to region, który jednocześnie wykazuje entuzjazm dla rzemiosła winiarskiego i niezachwianego pionierskiego ducha odkrywania nowych rzeczy. Wina z Australii Południowej są szczere i autentyczne – to prawdziwy wyraz ich pochodzenia.