Glaetzer Wallace
Kraj: Australia
Region: Dolina Barossa
Producent: Glaetzer Wines
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczep: Shiraz , Grenache
Pojemność: 0,75 l
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...Wino o nieprzezroczystym rubinowym odcieniu. Nos ujawnia szereg dojrzałych ciemnych owoców i kwiatowych zapachów z niuansami kandyzowanej lukrecji, popękanej papryki i ziela angielskiego. Na podniebieniu miękkie i aksamitne, oferujące smak malin i wiśni oraz nutę kandyzowanego fiołka. Garnkowate drobnoziarniste ramiona tworzą bardzo długie, soczyste wykończenie, pozostawiające soczystą nutę ciemnych jagód.
Notatki Sommelier:
Glaetzer Wallace to mieszanka 78% Shiraz / 22% Grenache. Wyjątkowe stare owoce winorośli pochodziły ze słynnego podokręgu Ebenezer na północnym krańcu doliny Barossa. Shiraz pochodzi od 50 do 80-letnich winorośli Shiraz, a Grenache od 50 do 100-letnich winorośli. Plony wynoszą 3,5 tony z hektara. Stary winorośl Barossa Grenache ma żywotność i strukturę, która nie korzysta z dojrzewania dębu, dlatego kontakt dębu został zminimalizowany dla składnika Grenache, aby zachować czystość i animację owoców. Shiraz dojrzewał przez 16 miesięcy w 2-3 letnich beczkach dębowych (80% francuskich/20% amerykańskich).
Żywy ciemnoczerwony. Nos prezentuje uniesione połączenie czerwonych owoców ze świeżymi korzennymi nutami pieprzu i cedru. Na podniebieniu jasne owoce jarzębiny i czerwonej wiśni są dopełnione nutą klasycznego białego pieprzu Grenache. Te nuty są połączone z głębszymi i ciemniejszymi owocami Shiraz, oferując wino jednocześnie orzeźwiające i intensywne. - Ben Glaetzer