Kings Of Prohibition Barossa Valley Shiraz
Kraj: Australia
Region: New South Wales
Producent: Calabria Family Wines
Typ: Red Dry - Shiraz
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Rozwiń opis...Kings Of Prohibition Barossa Valley Shiraz w nietypowej butelce nawiązującej do czasów prohibicji zaprojektowanej przez Lucky Luciano. Pod osłoną ciemności spotykają się winogrona premium z całej Australii, dostarczające czekoladę z ciemnymi jagodami oraz pikantnym francuskim dębem.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Seria Richland oferuje niedrogie wina z tradycyjnych i nowszych odmian winogron dla Australii. Seria Richland została pierwotnie zainspirowana klimatem śródziemnomorskim i żyznymi glebami Riveriny (Richland dosłownie oznacza „Bogata Ziemia”) i jest dedykowana pionierom i założycielom win z rodziny Calabria - Francesco i Elizabeth Calabria. Kalabria, „Richland” Shiraz - eleganckie wytrawne czerwone wino z winogron Shiraz uprawianych w winnicach firmy w regionie Riverina. Zbierane, gdy jagody osiągną optymalną dojrzałość. Winifikacja napoju odbywa się według tradycyjnej metody wytwarzania wytrawnych win czerwonych. Fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej w ściśle kontrolowanej temperaturze. Wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 6 miesięcy przed butelkowaniem. Wino polecane do mięs, dziczyzny, jagnięciny z rozmarynem i octem balsamicznym, grillowanej wołowiny z grzybami i czosnkiem na grillu, polenty.
Calabria Family Wines została założona 75 lat temu przez Francesco i Elizabeth Calabria, historia firmy rozpoczęła się w 1945 roku. W 1927 roku Domenico Calabria wyemigrował z południowych Włoch w towarzystwie swojego syna Francesco Calabria. W 1934 roku, kiedy zaoszczędzono wystarczająco dużo pieniędzy, Francesco napisał do swojej żony Elżbiety, by dołączyła do niego w Australii, którą często nazywał „bogatą ziemią”. W 1945 roku założono firmę, produkowano domowe wina dla przetrwania rodziny, było to jedyne źródło dochodu dla Kalabrii. W 1966 roku do winnicy dołączyli synowie Francesco, Bill i Tony, świeże pomysły i entuzjazm młodych ludzi pozwoliły zwiększyć produkcję z 84 do 256 ton rocznie. W 1970 roku bracia wydali swoje pierwsze wino butelkowane pod marką Calabria. W 1988 roku australijski przemysł winiarski popadł w ruinę. Zaradny, niezłomny Bill zaczyna myć butelki dla dużych winnic, co ocaliło rodzinny biznes i zapewniło możliwość produkcji win na rynek eksportowy na początku lat 90., kiedy popyt na wino australijskie rósł. Bill, zdecydowany na produkcję win premium, wysyła pierwszą partię win do Wielkiej Brytanii w 1996 roku. Rozpoczyna szybką modernizację winnicy, zwiększając produkcję do 950 ton rocznie.
Calabria Family Wines po ponad siedmiu dekadach trzecie pokolenie, Frank, Michael, Andrew i Elizabeth, z dumą nadal docenia ciężką pracę i innowacyjność swoich dziadków. Dzięki determinacji, ciężkiej pracy i pieczołowicie strzeżonym tradycjom rodzinnym Calabria Family Wines stało się jednym z 20 największych producentów wina w Australii. Wina Calabria są sprzedawane na wszystkich rynkach australijskich i eksportowane na całym świecie do 36 krajów. Całkowita zdolność produkcyjna sięga 8000 ton. W 2015 roku Bill i jego dzieci nabywają stuletnią winnicę w dolinie Barossa w Australii Południowej, jednym z największych regionów uprawy winorośli na świecie. W 2019 roku rodzinna winnica Calabria otworzyła drzwi do nowo nabytej piwnicy winnej i restauracji Barossa Valley, zlokalizowanej w rodzinnej winnicy Elisabeth Estate.