Nine Stones Shiraz Barossa Valley
Kraj: Australia
Region: Barossa Valley
Producent: Calabria Family Wines
Typ: Red Dry - Shiraz
Pojemność: 0,75l BK17
Rozwiń opis...Wino koloru wiśniowo purpurowego. Nos uwydatnia aromaty wiśni i skóry z dodatkiem pieprzu i przypraw. Na podniebieniu miękkie i obfite, z nutami czarnej porzeczki, czarnej wiśni, ziół, wrzosu, eukaliptusa, czekolady i kawy. Miękkie taniny w końcówce. Sugestie kulinarne: Dziczyzna, jagnięcina, sery i wędliny.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Czerwone wytrawne. Australia, region - Australia Południowa (Dolina Barossa). Winogrona: Sziraz. Wino leżakowało w dębowych beczkach przez co najmniej 9 miesięcy. Aromat: lekki jak na większość win z Shiraz - dość wyczuwalne tony mineralne (gleba), ledwo wyczuwalne nuty zwierzęce, ledwo wyczuwalne tony ciemnej powidła śliwkowego, najjaśniejsze odcienie przejrzałych wiśni, ledwo wyczuwalne niuanse suszonych czerwonych i ciemnych jagód, najdrobniejsze odcienie suchych liści, ledwo wyczuwalne niuanse drzewne. Smak: średnio w smaku, dobrze zbalansowany, aksamitny, lekko słodkawy, gęsty, jasne tony powidła śliwkowego ciemne, nuty suszonych czerwonych i ciemnych jagód, odcienie przejrzałych wiśni, ledwo wyczuwalne nuty drzewne, najmniejsza kwaskowatość jagodowa, lekka cierpkość, goryczka ledwo wyczuwalna, najlżejsze niuanse żywiczne, tony suchych ziół, tony mineralne (gleba), ledwo wyczuwalne niuanse „gotowanych” ciemnych śliwek, ledwo wyczuwalne tony przypraw. Kropla „zamkniętego”, ale jednocześnie całkiem do picia wina. Dobrze komponuje się ze średnimi w smaku czerwonymi mięsami, pikantnymi daniami z drobiu, półtwardymi i twardymi serami, mocnymi pasztetami i sałatkami, makaronami mięsnymi i pizzą. Całkiem dobre do picia bez przekąsek.