Wakefield St. Andrews Shiraz Wakefield
Wino Wakefield St. Andrews Shiraz Wakefield
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
St. Andrews Shiraz Wakefield
Wina Australi
Region: Clare Valley
Producent: Wakefield Wines Estate
Szczepy: Shiraz
Pojemność: 0,75l
Alkohil: 14,25%
Notatki winiarza
W momencie premiery wino ma skoncentrowany rubinowy kolor z ciemnym mahoniowym odcieniem po brzegi. W nosie wino jest złożone i kuszące z czerwonymi jagodami, gorzką czekoladą, zakurzoną przyprawą i nutami wędlin, pudełka cygar i palonej kawy. Na podniebieniu wino jest bogate i złożone z warstwami smaku. Ciemne owoce jagodowe łączą się z aromatami kawy, czekolady i przypraw z wysokiej jakości dębu. Masa owoców i dębu tworzy wielowymiarowe podniebienie, które definiują wyważone, eleganckie taniny. Jest to bardzo obfite wino o złożonej teksturze i długich, trwałych smakach.
Po zebraniu winogrona przeznaczone na to wino zostały zabrane na niewielką odległość do winnicy, gdzie zostały delikatnie pozbawione łodyg, aby chronić żywe cechy owoców i zminimalizować macerację i ekstrakcję ostrych tanin. Owoce następnie przeniesiono do beczek bez głowy i zaszczepiono specjalistycznym szczepem drożdży Shiraz do fermentacji. Moszcz fermentacyjny był ręcznie zanurzany dwa razy dziennie w celu ułatwienia delikatnej ekstrakcji, a następnie pozostawiano wino do namoczenia w skórkach przez kolejne 2 tygodnie. Po wyciśnięciu wino przenoszono z powrotem do tych samych dębowych beczek, aby zakończyć jego wtórną fermentację malolaktyczną. Po zakończeniu fermentacji jabłkowo-mlekowej, wino zostało usunięte z osadu przed ostatecznym mieszaniem. Zmiksowane wino zostało następnie przeniesione do wysokiej jakości beczek z amerykańskiego dębu wyginanych wodą i leżakowało przez 20 miesięcy przed filtrowaniem i butelkowaniem.
To wino dobrze ewoluuje w momencie premiery, ale powinno dobrze pozostawać w piwnicy do 2029 roku lub dłużej
Historia winiarska malowniczej Clare Valley obejmuje ponad 150 lat, co czyni ją jednym z najstarszych regionów winiarskich w Australii. Został również opisany jako jeden z najpiękniejszych w Australii z falistymi wzgórzami i rozległymi wąwozami. Unikalne połączenie geografii, geologii i klimatu daje terroir, który jest idealny do produkcji światowej klasy wina.