Thorn Clarke Shotfire Shiraz Barossa Valley
Wino Thorn Clarke Shotfire Shiraz Barossa Valley
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Thorn-Clarke Shotfire Shiraz Barossa Valley
Kraj: Australia
Region: Barossa
Producent: Thorn-Clarke Wines
Szczep: Shiraz Barossa Valley
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5%
Nota degustacyjna:
„Atramentowo czerwony z fioletowymi odcieniami na brzegu. Gęste owoce jeżyny i śliwki dominują w nosie z pięcioma przyprawami, dymem i ciemną czekoladą. Obfitość śliwki, czarnego pieprzu i lukrecji, wsparte zintegrowanymi i złożonymi charakterami dębu.Wino jest miękkie i wypełniające usta, z długimi pikantnymi taninami nadającymi strukturę podniebieniu. Przeznaczony do długowiecznego rocznika, który wynagrodzi piwnicę, ale może również ciesz się teraz, ponieważ jest to wyrazista ekspresja owoców."
Notatki Sommelier:
Z historią 6 pokoleń produkcji wina w Barossa rodzina Thorn Clarke jest synonimem produkcji doskonałych win w Australii Południowej. Shotfire to jedna z najpopularniejszych i najwyżej nagradzanych ofert w regionie, z dumną historią trofeów i złotych medali. Shotfire Shiraz prezentuje uderzający głęboki czerwono-fioletowy kolor. Bogate, zmysłowe wino o aromatach czarnej porzeczki i morwy z nutami dymnego dębu i goździkami. Podniebienie wypełnione ciemnymi owocami i czekoladą wsparte napiętymi taninami i długo utrzymującym się dębem.
Producent: Thorn-Clarke
Lata siedemdziesiąte XIX wieku były wyjątkową dekadą dla naszego drzewa genealogicznego i jego korzeni w Barossie. Jedna strona osiedliła się na farmie owocowej, która wraz z sześcioma pokoleniami winiarzy pielęgnowała niektóre z najstarszych winnic w regionie. W międzyczasie druga strona odkryła inny skarb zakopany na żyznej glebie Barossa: pierwszą kopalnię złota w regionie. Teraz nazwij to szczęściem. Nazwijcie to zwykłym zbiegiem okoliczności, jeśli chcecie, ale 100 lat później obie strony połączyły się w unię, która stworzyła naszą rodzinę, naszą winnicę i, niektórzy mogliby powiedzieć, nasze przeznaczenie: produkować wina godne złota.
W 1987 roku David i Cheryl Clarke kupili swoją pierwszą nieruchomość, Kabininge, niedaleko Tanundy. Rodzina zaczęła sadzić winorośl i na tym wszystko mogło się skończyć. Gdy młode winorośle rosły, dzieci Davida i Cheryl, Sam i Nicole, zostały wezwane do pomocy w podlewaniu, przycinaniu i zrywaniu, wszystko ręcznie. To były twarde podwórka. To wtedy Cheryl przejęła dowodzenie i wezwała swoją rodzinę, Ciernie. Jej ojciec Ron i jej bracia wkrótce doprowadzili winnicę do doskonałego stanu, która zaczęła przynosić owoce – w rzeczywistości bardzo dobre – w hołdzie dla wyboru lokalizacji przez Davida i zarządzania winnicami Thorns. Przez ponad 10 lat winnice cieszyły się dobrą reputacją, a owoce były sprzedawane sąsiednim winiarzom, którzy przerabiali je na nagradzane wina. To było przyjemne, ale mało satysfakcjonujące.
Nagrody i wyróżnienia:
92 punkty - Halliday Wine Companion
GOLD Medal – Royal Melbourne Wine Awards
GOLD Medal – Vinalies Internationales
top 100 GOLD Medal – Sydney International Wine Competition
95 punkty - James Halliday’s Wine Companion
GOLD Medal - Perth Royal Wine Show
GOLD Medal – Shanghai International Wine Challenge
Thorn Clarke Shotfire Shiraz Barossa Valley - Opinie klientów
Shiraz Barossa Valley
Kolor czarno-fioletowy. Aromaty i smaki konfitur z borówki brusznicy, herbaty rooibos, kandyzowanych cytrusów, fiołka i nuty mięty z lekko ciągnącym się, rześkim, wytrawnym, ale owocowym średnio pełnym body i rozgrzewającym, uroczym, średniej długości finiszem z sugestiami szewca jeżynowego z garbnikami do żucia i umiarkowanym posmakiem dębu. Odważny i owocowy Shiraz, który z pewnością dopełni jagnięcinę.
2023-06-09
wino Thorn-Clarke Shotfire Shiraz Barossa Valley
Mocno aromatyczny (fiołki, przyprawy) kupaż z Doliny Barossa. Usta świetnie zbudowane, aksamitnie taniczne, pełne soczystego owocu (czarne porzeczki) wzbogaconego o nuty korzenne i poszycia leśnego. Podawać do grillowanego mięsa, zapiekanek, serów.