Wakefield Cabernet Sauvignon
Wino Wakefield Cabernet Sauvignon
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wakefield Cabernet Sauvignon
Kraj: Australia
Region: Clare Valley
Producent: Wakefield
Szczep: cabernet sauvignon
Kolor: czerwone
Smak: wytrawne
Temp. podawania: 16-18 °C
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 14%
Wino o mocnych aromatach dojrzałych czarnych porzeczek, przypraw, liści pomidora z nutą eukaliptusa. Wyczuwalne także delikatne aromaty cedru i ciemnej czekolady, pochodzące z dojrzewania w beczkach. W ustach wino bardzo bogate i wyraziste. Mocne smaki porzeczek i jagód, połączone z akcentem przypraw i nutą cedrowego pudełka do cygar. Taniny gładkie i eleganckie. Wino dobrze zrównoważone, złożone z długim finiszem. Podawać w temp. 17 - 18°C do ciemnych mięs, steków, dziczyzny.
Winifikacja:
Fermentacja malolaktyczna w beczkach z dębu francuskiego, po czym przez 12 miesięcy wino dojrzewa w beczkach (10% nowych)
Notatki Sommelier Bachus Wina
Cabernet Sauvignon Estate od Wakefield to wizytówka wina Cabernet Sauvignon z południowej Australii. W kieliszku świeci ciemnoczerwono z fioletowymi refleksami, w nosie to czerwone wino rozwija bukiet z intensywnymi, głębokimi aromatami czarnej porzeczki i czarnej porzeczki, subtelną przyprawą i niuansami cedru i ciemnej czekolady. Na podniebieniu australijski Cabernet Sauvignon wykazuje imponującą intensywność, owocowy smak czarnej porzeczki i czarnej porzeczki łączy się z nutami dębu, cedru i przypraw. Taniny są zazwyczaj delikatne i eleganckie, zrównoważone i dobrze zintegrowane, złożone i okrągłe aż do długiego finiszu. Cabernet Sauvignon z Wakefield wino przetwarza się w 100% winogrona Cabernet Sauvignon, które rosną w chłodnej dolinie Clare, w rodzinnych winnicach.
Fermentacja odbywa się we własnych, oryginalnych zbiornikach fermentacyjnych „Potter”: maceracja, ekstrakcja barwników i garbników może być w ten sposób optymalnie kontrolowana. Część moszczu pozostawia się na skórkach przez dwa tygodnie dłużej, aby zwiększyć strukturę garbników w winie. Następnie jest delikatnie tłoczony, fermentacja jabłkowo-mlekowa odbywa się w beczkach z francuskiego dębu. Następnie dojrzewa przez co najmniej 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, z czego 10% w nowych beczkach dębowych, a pozostałe 90% w beczkach, które mają już od 1 do 4 lat. Następnie konkluzja tworzy mieszanie różnych win beczkowych i butelkowanie w butelce. Ciesz się tym wytrawnym Cabernet Sauvignon z wołowiną i jagnięciną lub pikantnymi serami.