Yalumba Y Merlot
Wino Yalumba Y Merlot
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Historia Yalumby mogła by się skończyć bardzo szybko jak niedofermentowane wino, gdyby szef Samuela Smitha nie kazał mu pracować w niedzielę. W taki oto sposób ten religijny człowiek i mistrz browarniczy przeniósł się z Dorset w Anglii do Australii, gdzie rozpoczął pracę wspólnie jako ogrodnik w Barossa. Wtedy jeszcze tutejsi farmerzy nie produkowali wina, ale Smith widział możliwości. Najpierw, w 1849 roku kupił 30 akrów, które nazwał Yalumba, co w języku aborygenów znaczy "cała ziemia wokół". Posadził winorośle i zaczął winifikacje.
Winiarnia jest zarządzana przez rodzinę od pięciu pokoleń wraz z obecnym spadkobiercą Robertem H. Smithem, który kontynuuje najlepsze tradycje lokalne. Znakomite shiraz i cabernet sauvignon opisywane są rokrocznie przez niemal wszystkie winiarskie przewodniki. Jeśli organizujecie party z winem, Yalumba dostarczy wam linię Oxford Landing, w rozsądnych cenach i jakości. Wina tej linii pochodzą z 655 hektarowej posiadłości z nad Murray River, którą firma kupiła w 1958 roku. Seria "Y" to wina nieco bardziej złożone ale równiez pochodzą z własnych winnic firmy, tak jak inne wina z Barossy i Coonowarra.
Trzeba tu jednak przypomnieć, że pomimo tego że Yalumba słynie z czerwonych win, to jako pierwsza, począwszy od roku 1980, zaczęła pracować profesjonalnie ze szczepem viognier, który w III w. p.n.e. został przeniesiony z Dalmacji do Francji a potem do Australii. Ta "obsesja" i specjalizacja firmy na pewno przyniesie owoce w najbliższym czasie.
Delikatne, gładkie i pociągające aksamitną i subtelną nutą przypraw. Śliwa, czarna porzeczka i cedr łączą się harmonijnie w bukiecie, aby delikatnie spotkać się z dębowymi taninami, równoważonymi bogactwem owoców jagody