Bründlmayer Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen
Kraj: Austria
Region: Kamptal
Producent: Weingut Brundlmayer
Typ: Dry White Gruner Veltliner
Pojemność: 0.75l VIP
Rozwiń opis...Doskonałe białe wino produkowane z winogron gruner veltliner. Bukiet zapachowy delikatny z wyczuwalnymi aromatami cytryny, limonki i przypraw korzennych. Na podniebieniu zauważalne nuty mineralne. Potrawy: owoce morza, pieczony kurczak, warzywa, wędzony pstrąg oraz do przystawek.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winogrona pochodzą głównie z młodych roślin z najlepszych winnic tarasowych na różnych poziomach morza wokół Langenlois. Wyżej położone winorośle stoją na glebach kamienistych, z których powstają pachnące i trwałe wina. Niżej położone tarasy z warstwą lessu nadają winu nieco inne akcenty: wina te dojrzewają nieco wcześniej i nieco bardziej wyraziste w młodości. Nadają winu pełni i owocowego uroku. W takim zestawieniu staramy się łączyć finezję tarasów wysoko położonych z mocą tarasów nisko położonych.
Wino Bründlmayer Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen ujawnia kwiaty siana i delikatny smak, nuty zielonych orzechów, skórki i skórki jabłka; bardzo wytrawne, ale nadal soczyste na podniebieniu, mocno zbudowane, średnio treściwe, dobre określenie, lekki, subtelny łuk owocowy, z nutami mineralnymi w delikatnym posmaku. Jest nie tylko bardzo pijalnym winem, ale także wszechstronnym towarzyszem potraw: z owocami morza, zimnymi przystawkami, egzotycznymi daniami, takimi jak wok, dania z makaronu z warzywami, chude wędzone ryby lub serek, ze smażonym i pieczonym kurczakiem lub indykiem, cielęciną lub wieprzowina, z białym mięsem i rybą w lekkich sosach śmietanowych, z kuchnią wegetariańską.
Willi Bründlmayer w 1980 roku rodzinną winnicę przejął, a niedługo potem poślubił swoją żonę Edwige, która jest Francuzką. Niezależnie od tego, czy to prawda, czy tylko plotki, mówi się, że Hugh Johnson - najlepsze wino musujące w Austrii - narodziło się w winnicy Bründlmayer, ponieważ Willi musiał dostarczać swojej żonie wysokiej jakości bąbelków, w przeciwnym razie wracała do ojczyzny po kieliszek szampana :-)
Ale to nie początek historii winiarni, która wielokrotnie była wybierana najlepszą winiarnią w Austrii, a w 2009 roku amerykański magazyn „American Wine & Spirit” uznał ją nawet za najlepszą austriacką winiarnię ćwierćwiecza. Ale oczywiście wiązało się to z ogromną ilością pracy, ponieważ pod koniec ubiegłego wieku Willi przesadził większość winnic, zdobył doświadczenie w podróżach po świecie i wprowadził metodę przycinania winorośli Lyra do winnicy Kefferberg, która dziś produkuje wyjątkowe i niepowtarzalne wina.
Region win Bründlmayer : Kamptal, dolina rzeki Kamp z malowniczym miasteczkiem Langenlois pośrodku, posiada wyjątkowe, delikatne terroir, gdzie gorące panońskie powietrze z węgierskich pustkowi miesza się z zimnym wiatrem z Wyżyny Czesko-Morawskiej. Ciepłe dni, chłodne noce i wilgotność źródła wody zapewniają skórkom winorośli odpowiednią delikatność, co bezpośrednio przekłada się na jakość wina. W efekcie powstają świeże, białe wina o zwartej strukturze, pełnej kwasowości i długim posmaku. Wina czerwone są pikantne, bezpośrednie, z wyraźnym bordowym posmakiem, pełne, ale nie przesadnie wystawne. Najlepsze w Kamptal są lokalne wina musujące, których jakość jest bardzo zbliżona do win szampańskich.
Willi Bründlmayer, Andreas Wickhoff MW i Thomas Klinger są głównymi twarzami obecnej formy winiarni. Od samego początku praca Williego na winnicach i w piwnicy koncentrowała się na poszanowaniu natury, ograniczaniu stosowania środków chemicznych i zrównoważonym rozwoju. Cała energia elektryczna pochodzi z paneli słonecznych. Cała winnica znajduje się na skale, w której piwnicach przechowywane jest wino, dzięki naturalnemu nachyleniu, powstałemu w wyniku winifikacji grawitacyjnej. Wina dojrzewają w dużych stalowych zbiornikach i beczkach typu barrique.