Wino Brundlmayer Gruner Veltliner Kamptaler Terrassen

127,00 zł
Brutto
599 Przedmioty

Opis

Kolor
Białe
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Bründlmayer Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen

 

Kraj: Austria

Region: Kamptal

Producent: Weingut Brundlmayer

Typ: Dry White Gruner Veltliner

Pojemność: 0.75l VIP

Rozwiń opis...

Doskonałe białe wino produkowane z winogron gruner veltliner. Bukiet zapachowy delikatny z wyczuwalnymi aromatami cytryny, limonki i przypraw korzennych. Na podniebieniu zauważalne nuty mineralne. Potrawy: owoce morza, pieczony kurczak, warzywa, wędzony pstrąg oraz do przystawek.

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

Winogrona pochodzą głównie z młodych roślin z najlepszych winnic tarasowych na różnych poziomach morza wokół Langenlois. Wyżej położone winorośle stoją na glebach kamienistych, z których powstają pachnące i trwałe wina. Niżej położone tarasy z warstwą lessu nadają winu nieco inne akcenty: wina te dojrzewają nieco wcześniej i nieco bardziej wyraziste w młodości. Nadają winu pełni i owocowego uroku. W takim zestawieniu staramy się łączyć finezję tarasów wysoko położonych z mocą tarasów nisko położonych.  

 

Wino Bründlmayer Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen ujawnia kwiaty siana i delikatny smak, nuty zielonych orzechów, skórki i skórki jabłka; bardzo wytrawne, ale nadal soczyste na podniebieniu, mocno zbudowane, średnio treściwe, dobre określenie, lekki, subtelny łuk owocowy, z nutami mineralnymi w delikatnym posmaku. Jest nie tylko bardzo pijalnym winem, ale także wszechstronnym towarzyszem potraw: z owocami morza, zimnymi przystawkami, egzotycznymi daniami, takimi jak wok, dania z makaronu z warzywami, chude wędzone ryby lub serek, ze smażonym i pieczonym kurczakiem lub indykiem, cielęciną lub wieprzowina, z białym mięsem i rybą w lekkich sosach śmietanowych, z kuchnią wegetariańską.

 

Willi Bründlmayer w 1980 roku rodzinną winnicę przejął, a niedługo potem poślubił swoją żonę Edwige, która jest Francuzką. Niezależnie od tego, czy to prawda, czy tylko plotki, mówi się, że Hugh Johnson - najlepsze wino musujące w Austrii - narodziło się w winnicy Bründlmayer, ponieważ Willi musiał dostarczać swojej żonie wysokiej jakości bąbelków, w przeciwnym razie wracała do ojczyzny po kieliszek szampana :-)

Ale to nie początek historii winiarni, która wielokrotnie była wybierana najlepszą winiarnią w Austrii, a w 2009 roku amerykański magazyn „American Wine & Spirit” uznał ją nawet za najlepszą austriacką winiarnię ćwierćwiecza. Ale oczywiście wiązało się to z ogromną ilością pracy, ponieważ pod koniec ubiegłego wieku Willi przesadził większość winnic, zdobył doświadczenie w podróżach po świecie i wprowadził metodę przycinania winorośli Lyra do winnicy Kefferberg, która dziś produkuje wyjątkowe i niepowtarzalne wina.

Region win Bründlmayer :  Kamptal, dolina rzeki Kamp z malowniczym miasteczkiem Langenlois pośrodku, posiada wyjątkowe, delikatne terroir, gdzie gorące panońskie powietrze z węgierskich pustkowi miesza się z zimnym wiatrem z Wyżyny Czesko-Morawskiej. Ciepłe dni, chłodne noce i wilgotność źródła wody zapewniają skórkom winorośli odpowiednią delikatność, co bezpośrednio przekłada się na jakość wina. W efekcie powstają świeże, białe wina o zwartej strukturze, pełnej kwasowości i długim posmaku. Wina czerwone są pikantne, bezpośrednie, z wyraźnym bordowym posmakiem, pełne, ale nie przesadnie wystawne. Najlepsze w Kamptal są lokalne wina musujące, których jakość jest bardzo zbliżona do win szampańskich.

Willi Bründlmayer, Andreas Wickhoff MW i Thomas Klinger są głównymi twarzami obecnej formy winiarni. Od samego początku praca Williego na winnicach i w piwnicy koncentrowała się na poszanowaniu natury, ograniczaniu stosowania środków chemicznych i zrównoważonym rozwoju. Cała energia elektryczna pochodzi z paneli słonecznych. Cała winnica znajduje się na skale, w której piwnicach przechowywane jest wino, dzięki naturalnemu nachyleniu, powstałemu w wyniku winifikacji grawitacyjnej. Wina dojrzewają w dużych stalowych zbiornikach i beczkach typu barrique.

Brundlmayer Gruner Veltliner Kamptaler Terrassen - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2025-02-15

Gruner Veltliner

Wino Gruner Veltliner przyjemne w smaku polecam do krewetek

Oceń 
Quality


2024-06-04

Wino Gruner Veltliner

Austria specjalizuje się w tym brzoskwiniowym, wytrawnym białym winie z nutami pieprzu i przypraw. Kiedy winogrona są zbierane, gdy są mniej dojrzałe, dominującym smakiem są cytrusy, zwłaszcza limonka. Jednak im później w sezonie zbiera się winogrona, tym mniej nut cytrusowych można znaleźć w winie. Te wykonane z dojrzałych winogron mają brzoskwiniowy wydźwięk.

Oceń 
Quality


2022-04-16

Bründlmayer Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen

Grüner Veltliner Kamptal Terrassen von Bründlmayer to cudownie czyste, aromatyczne białe wino z austriackiego regionu winiarskiego Kamptal. W szklance to wino błyszczy w delikatnej słomkowo-żółtej z zielonkawymi akcentami. Ekspresyjny bukiet ujawnia intensywne aromaty ostrych zielonych jabłek, soczystych brzoskwiń winnicowych, dojrzewających w słońcu owoców cytrusowych oraz nuty świeżych ziół i letnich kwiatów. To austriackie białe wino schlebia podniebieniu miękką konsystencją, którą niesie owocowa pełnia i delikatna kwasowość. Istnieje wspaniała równowaga między świeżością, owocami i mineralnością. Przyjemnie długie pogłosy doskonale dopełniają to wino.

Dodaj opinię

Brundlmayer Gruner Veltliner Kamptaler Terrassen

Dodaj opinię