Brundlmayer Gruner Veltliner Loiser Berg
Wino Brundlmayer Gruner Veltliner Loiser Berg
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Bründlmayer Grüner VeltlinerLoiser Berg
Kraj: Austria
Region: Kamptal
Producent: Weingut Brundlmayer
Szczep: Gruner Veltliner
Rodzaj: białe, wytrawne
Pojemność: 0.75L C3
Austriackie wino produkowane z winogron gruner veltliner. Posiada żywy bukiet z wyczuwalnymi zielonymi jabłkami, gruszkami i owocami cytrusowymi z subtelnym, korzennym tłem. Na podniebieniu trunek o eleganckim smaku z nutami owoców i przypraw z nutą mineralną. Potrawy: ryby morskie, wieprzowina, wołowina, drób.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Weingut Bründlmayer Loiserberg Grüner Veltliner 1ÖTW Kamptal DAC to najwyższej klasy białe wino. Ujawnia cudownie błyskotliwy platynowo-żółty kolor. Jeśli doda się mu trochę powietrza w kieliszku poprzez wirowanie, to białe wino charakteryzuje się fascynującym blaskiem, który sprawia, że żywo tańczy w kieliszku. To austriackie wino single-varietal rozpływa się w kieliszku z odpowiednio złożonymi nutami gruszki nashi, jabłek, gruszek i pigwy. Do tego dochodzą nuty zielonego pieprzu, garigu i lubczyku. Podstawą eleganckiego wina Loiserberg Grüner Veltliner 1ÖTW Kamptal DAC z Dolnej Austrii są winogrona z odmiany Grüner Veltliner. Winogrona dorastają w optymalnych warunkach w Dolnej Austrii. Regionalne winorośle zapuszczają korzenie głęboko w glebę z łupków i brązowej ziemi. Loiserberg Grüner Veltliner Kamptal DAC to wino Starego Świata w najlepszym tego słowa znaczeniu, ponieważ ten austriacki emanuje fantastycznym europejskim urokiem, który wyraźnie podkreśla sukces win Starego Świata. Po zbiorach, winogrona są natychmiast przewożone do winiarni. Tutaj są one wybierane i starannie rozbijane. Fermentacja następuje w zbiornikach ze stali nierdzewnej i w dużych drewnianych zbiornikach w kontrolowanych temperaturach. Po fermentacji następuje kilkumiesięczne dojrzewanie w dużych dębowych beczkach. Austriackie wino Grüner Veltliner najlepiej smakuje dobrze schłodzone w temperaturze 8 - 10°C. Doskonale sprawdza się jako dodatek do makaronu z pierożkami z kiełbasą, sałatki warzywnej z buraczkami czy kokosowo-limonkowego curry rybnego.