Rabl Blauer Zweigelt Vinum Optimum
Rabl Blauer Zweigelt Vinum Optimum
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Rabl Blauer Zweigelt Vinum Optimum
Kraj: Austria
Region: Kamptal
Niederösterreich
Szczepy: Blauer Zweigelt
Producent: Rudolf Rabl
Rodzaj: Czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% BK17
Ciemny, dojrzały zapach jagód. Ma kwaśne wiśnie, jagody i jeżyny. Średnio intensywny smak podąża za zapachem dzięki swojej bogatej jagodzie. Ma również delikatny dym i zioła. Młodzieńczy smak wynika z gorzkiej kwasowości i lekko wysuszającego garbnika w ustach. Całość pozostawia lekko wysuszający posmak w ustach. Polecane sugestie kulinarne, duszone zapiekanki z ciemnym mięsem. Również bogate dania z makaronu.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Ciemnoczerwony kolor. Aromat słodkich dojrzałych ciemnych owoców – borówek, jagód, czereśni. Miękkie i soczyste na podniebieniu. Posmak dojrzałych borówek z nutą dymu i ziół. Żywa, dobrze zrównoważona kwasowość. Niezwykle harmonijne, przyjemne w piciu wino.
Szczep Blauer Zweigelt - zweigeltrebe − czerwony szczep winorośli z gatunku Vitis vinifera, wyhodowany w Austrii w 1922 i głównie tam uprawiany. Najpopularniejszy czerwony szczep uprawiany w Austrii około 6976 ha, czyli ok. 15% powierzchni winnic, szczególnie w Dolnej Austrii (Weinviertel) i Burgenlandzie. Zweigelt został wyhodowany w Klosterneuburgu w 1922 roku poprzez skrzyżowanie szczepów st. laurent i blaufränkisch przez winiarza austriackiego, doktora Fritza Zweigelta. Odmiana została początkowo nazwana przez hodowcę Rotburger, Nazwę zweigelt wprowadzono później, dla uhonorowania hodowcy. Z zweigelta wyhodowano szczepy roesler (austriacki) i cabernet moravia (czeski). Zweigelt pozwala uzyskać wina bardzo owocowe, o wyraźnym posmaku czereśni i wiśni, czy też jagód, porównywane z włoskim dolcetto i kalifornijskim zinfandelem (primitivo). Te cechy są wykorzystywane do wzbogacenia win kupażowanych z kilku odmian. Wina z owoców ze starannie uprawianych krzewów dobrze nadają się do starzenia w dębowych beczkach i mają duży potencjał dojrzewania.