Rabl Gruner Veltliner Vinum Optimum Kamptal DAC
Wino Rabl Gruner Veltliner Vinum Optimum Kamptal DAC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Rabl Grüner Veltliner Vinum Optimum Kamptal DAC
Kraj: Austria
Region: Kamptal
Niederösterreich
Szczepy: Grüner Veltliner
Producent: Rudolf Rabl
Rodzaj: Białe wytrawne
Pojemność: 0,75l BK17
Alkohol: 12% BK17
Kolor żółty ze srebrnymi refleksami. Delikatne aromaty ananasa i mango, trochę miodu i kwiatów. Na podniebieniu soczyste, świeża kwasowość, w smaku delikatne żółte owoce tropikalne, białe jabłko na finiszu. Lekkie dania z białego mięsa, ryby, skorupiaki, makarony.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Chrupiące i owocowe białka są wytrawne, średnio wytrawne lub średniosłodkie. Są zazwyczaj rześko kwaśne, co równoważy ich bogatą owocowość. W tych winach można wyczuć żółte nuty śliwki, jabłka i brzoskwini. Wyraźne kwasy tworzą świeże wykończenie, dzięki czemu wina te są idealne do różnych potraw. Wina te doskonale komponują się z pikantnymi przystawkami, makaronami oraz daniami z ryb i owoców morza. Spróbuj z różnymi rodzajami tapas lub antipasti , sałatką z krewetek lub sushi. Wina białe najlepiej podawać schłodzone, w temperaturze 10–12°C. Schłodzenie butelki z temperatury pokojowej do idealnej temperatury serwowania trwa około dwóch godzin w lodówce. Im słodsze wino, tym chłodniej można je podać.
Wina Kamptal na 3907 hektarach winnic jest prawie trzysta winnic. Wielu z nich cieszy się międzynarodową sławą. Riesling uprawiany jest głównie na stromych południowych zboczach. W kierunku Dunaju znajdują się szerokie tarasy z glebami lessowymi i gliniastymi, które stanowią idealną strukturę dla Grüner Veltliner. Rodzi się tu również biały i czerwony burgund. Gorące dni i łagodne noce dają w tym regionie winogrona o delikatnym aromacie i pewnej kwasowości. Kamptal zdobywa również punkty dzięki muzeum wina „Loisium”, w tym regionalnie zaopatrzonej winotece. W dolinie Kamptal można znaleźć różne formacje geologiczne, w których gleba składa się głównie z lessu. Ponadto w gruncie występują żwiry, zwięzły krystaliczny i czerwony piaskowiec. Na północy dominuje kwaśne, krystaliczne podłoże skalne. Istnieją również zlepieńce na grzbiecie Heiligenstein. Tutaj można znaleźć produkty erozji z dawnych wysokich gór Masywu Czeskiego. Ze względu na ciekawą grę różnych rodzajów skał wina z Kamptalu stają się również indywidualną specjalnością. Z tego regionu pochodzą przede wszystkim Grüner Veltliner i Riesling, określane jako Kamptal DAC. Te białe wina są mocne i wytrawne, ale wciąż mają ciekawą świeżość. Jednak winnice produkują również mocne i pełne wina winnice o głębokości i zwartej strukturze. Wszystkie są kształtowane przez odpowiednią glebę i wysokość. W szczególności Riesling charakteryzuje się mocną, mineralną strukturą i długim okresem przydatności do spożycia. Wina z Kamptalu najlepiej komponują się z rybami i owocami morza.