Singing Gruner Veltliner Laurenz
Wino Singing Gruner Veltliner Laurenz
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Produkt chwilowo niedostępny.
LAURENZ V. SINGING GRÜNER VELTLINER NIEDERÖSTERREICH
Kraj: Austria
Producent: Laurenz Five
Nazwa: Niederösterreich
Szczepy: 100% Grüner Veltliner
Cukier resztkowy: 4,3 g / l - suchy
Fermentacja: stal nierdzewna
Kwasowość: 5,5 g / l
Pojemnośc: 0,75l
Alkohol: 12,0% obj CER1
Świeże, przyjemna kwasowość, owocowy aromat. Harmonijne, miękkie, bogate w smaku. Aromaty jabłek, brzoskwiń i owoców cytrusowych oraz nuty białego pieprzu.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Bardzo atrakcyjny bukiet owocowy daje aromat jabłek, brzoskwiń i cytrusów oraz typową pikantność Veltlinera i nutę białego pieprzu. Miękkie i soczyste podniebienie wsparte jest delikatną kwasowością. Śpiewa na podniebieniu! Winogrona dla tego Veltlinera są uprawiane głównie w glebach lessowych i żwirowych regionu Kremstal. Ich charakterystyczną owocowość zawdzięczają znacznym naprzemiennym temperaturom Kremstal położonego z północy na południe: ciepłe powietrze unoszące się z doliny Dunaju spotyka chłodne powietrze spływające z pobliskiego regionu Waldviertel i wzdłuż rzeki Krems. Podczas gdy to ciepło wpływa na dojrzałość i skoncentrowane aromaty, chłód silnie nadaje świeżości owocowej. Dzięki dodaniu niektórych winogron Veltliner z Weinviertel wino nabiera lekkiego musującego charakteru.
Austriacki Gruner z białych winogron Veltliner prawdopodobnie pochodzi z czasów rzymskich, ale jego nazwa pojawiła się po raz pierwszy w połowie XIX wieku. Sto lat później zaczął zyskać szacunek, a w ostatnich wina veltlinery zdobyły więcej nagród niż wina z Burgundii w ślepych degustacjach. Winnica Laurenz V. nie współpracuje z żadnymi innymi winogronami, a rodzinie przypisuje się, że doprowadza grunera do czołówki w dziedzinie aprecjacji wina. To wino zostało przygotowane przez ojca Laurenz Moser i córkę Sophie. Winogrona pozyskiwano z winnic na glebach lessowych i żwirowych w podregionie Kremstal w Niederosterreich. Wino fermentowano w zbiornikach ze stali nierdzewnej. W kieliszku rześkie, pikantne wino oferuje aromaty i smaki cytrusów, jabłek i nut kwiatowych, limonki i białego pieprzu. Na podniebieniu zapewnia kwasowość, mineralność i czyste wykończenie. Pij to z daniami azjatyckimi.