Amayna Sauvignon Blanc
Wino Amayna Sauvignon Blanc
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Amayna Sauvignon Blanc
Producent: Amayna
Szczep: 100% Sauvignon Blanc
Rodzaj: białe, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Kolor jest jasnosłomkowy. W nosie delikatne aromaty zielonych i tropikalnych owoców, jak mango i guava, dopełnione wyczuwalną lekko cytryną, jak również ostrymi i kwiatowymi nutami, przywodzącymi na myśli imbir i jaśmin. Zrównoważone kwasowość i lepkość, długie na podniebieniu, o pikantnym zakończeniu, co sprawia, że wino jest złożone lecz harmonijne. Polecane do: idealne z kozim serem, skorupiakami, ostrygami i rybami o łagodnym smaku.
Winogrona są zbierane ręcznie, od około połowy kwietnia. Selekcja gron jest dwuetapowa: na miejscu zbiorów oraz w winnicy. Fermentacja trwa 10 dni, w kadziach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze 17-19°C, a następnie wino odpoczywa przez 2 miesiące na drożdżowym osadzie. Podawać doIdealne z kozim serem, skorupiakami, ostrygami i rybami o łagodnym smaku. To ulubione wina Prezydenta Chile Sebastiána Piñery. Zabiera je ze sobą na każdą zagraniczną wizytę.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Matias Garcés Silva wypuścił Amaynę przy wsparciu swojej rodziny z ich pierwszym rocznikiem w 2003 roku. Jednak projekt miał swoje początki w późnych latach 90-tych, kiedy rodzina Garcés Silva dostrzegła niesamowity, przeoczony potencjał chilijskiego wybrzeża San Antonio w zakresie uprawy winorośli klasy premium. Po zbudowaniu rurociągu z rzeki Maipo do tego regionu, który miał dostarczać wodę do nawadniania winorośli, Dolina Leyda oficjalnie wkroczyła do świata dobrego chilijskiego wina. Słowo „amayna” w Chile luźno tłumaczy się jako „cisza po burzy” – to złowieszcze, ale spokojne uczucie, którego doświadcza się tylko wokół oceanu. Ich winnica i winnice zasilane grawitacją mają niezakłócony widok zaledwie 11 km od Oceanu Spokojnego. Wszystkie wina Amayna są certyfikowane jako zrównoważone zgodnie z Kodeksem Zrównoważonego Rozwoju Wines of Chile.Rodzina Garces Silva od dawna specjalizuje się winiarstwem, jak również rynkami finansowymi i nieruchomościami. Nosząca nazwisko właścicieli winnica została założona przez Jose Antonio Garces Silvę, człowieka biznesu, który nabył posiadłość w Leyda Valley - w okręgu San Antonio, stając się tym samym jednym z pionierów uprawy winorośli w tym regionie. Położone w dolinie pomiędzy Coastal Mountain Range i Pacyfikiem i przebiegające równolegle do Doliny Środkowochilijskiej, łagodne nadbrzeżne wzgórza Leyda charakteryzują się uboga glebą i bardzo suchym klimatem. Aby zapewnić wyjątkową jakość win Amayna, winogrona zbierane są wyłącznie ręcznie i dostarczane do winnicy w 10-cio kilogramowych pojemnikach. Całe kiście oraz pojedyncze jagody są również ręcznie wybierane, co zapewnia czystość przetwarzania i lepszą kontrolę jakości. Winifikacja metodą grawitacyjną zmniejsza zanieczyszczenie, jak również zagrożenie utlenieniem. Na jakość wina wpływa wiele czynników. Jednym z najważniejszych jest wysoki stopień zaangażowania pracujących w winnicy zespołów roboczych. Wielu ich członków od pokoleń żyje na tej ziemi; to oni lepiej niż ktokolwiek inny znają jej tajemnice, które tworzą magię Amayna.
Nagrody:
91 punktów Stephen Tanzer’s International Wine Cellar
93 punktów Wines&Spirits
89 punktów Robert Parker
89 punktów Wine Spectator
90 punktów Robert Parker 2019: 90 punktów Wine Spectator
91 punktów Stephen Tanzer’s International Wine Cellar
90 punktów Wine Spectator
91 punktów Robert Parker TFFG