Aresti Carménère Estate Selection
Rozwiń opis...Kraj: Chile. Region: Curico Valley. Producent: Viña ARESTI. Szczepy: Carménère 95%, Cabernet Sauvignon 5%. Rodzaj: czerwone, wytrawne. Pojemność: 0,75l
VIP
Carménère jest w Chile jak Malbec jest w Argentynie . Carménère to winogrono, które urodziło się we Francji, ale nigdy naprawdę nie znalazło tam swojego miejsca. Obecnie Carménère jest sercem dla Chilijskich win, gdzie winorośl uzyskuje najlepsze owoce i pozwala wytworzyć wina najwyżej klasyfikowane na świecie. Najblizszym przykładem jest wino Aresti Carmeneyre o ciemnoczerwonym, głębokim kolorze. W nosie słodkie aromaty kandyzowanych owoców, śliwek i wiśni, z delikatną nutą papryki, akcentem kawy i wanilii. W ustach pełne, soczyste, łagodne, z bogatym ekstraktem i miękkimi taninami..
Sugestie kulinarne: Carmenere Aresti dobrze komponuje się w towarzystwie mięs uzupełnionych przyprawami i ziołami, na przykład rozmarynem, oregano, tymiankiem, koprem, czarnym i czerwonym pieprzem, szafranem, papryką, kminkiem, czosnkiem oraz anyżem (naturalnie nie wszystkimi naraz!). Udane połączenia będą z oliwkami (zarówno zielonymi jak i czarnymi), pieczarkami, pomidorami, zieloną papryką, bakłażanem i słodkimi ziemniakami. Oprócz jagnięciny, duszonej wołowiny, kiełbasy wieprzowej, kurczaka, kaczki, królika i sarny, pasuje również do dziczyzny, wołowina z chorizo po hiszpańsku, schab pieczony w sosie własnym serwowany na zimno z ciepłymi ziemniakami w warzywami, dojrzewające wędliny, Ibérico i Serranonp: Jamón De Huelva, Los Pedroches, Chorizo, Salchichón.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Autentyczne chilijskie wino Carménère, które rozwija się na terror w posiadaniu ACW (Aresti Chile Wines) położonych w Micaela wzdłuż rzeki Claro. Carménère Aresti łączy głęboko skoncentrowane śliwkowe smaki z nutami jagód charakterystyczne dla chilijskiej odmiany Carmenere z małymi porcjami Cabernet Sauvignon aby wzbogacić intensywność i złożoność wina. Dobrze zintegrowane taniny długo utrzymują się na podniebieniu pozostawiając miłe delikatne słodkie wrażenia trwałości wina na podniebieniu. Wino Aresti Carmenelle intensywnie nasycony ciepłymi ciemnymi owocami jagód obdarowany jest miłym smakiem który nie szuka wsparcia w potrawach, aby uzupełnić smak. Wino idealne na późne wieczory, do spotkań z przyjaciółmi. Warto wspomnieć ze Wina Carmenere jako pierwsze z win na rynku polskim zdominowały większość sklepów sowią popularnością i dobrym smakiem, który pasował dla Polaków.
Aresti Wine of Chile to winnica rodzinna zbudowana w 1951 roku, kiedy Vicente Aresti i jego teść Alfredo López postanowili założyć winnicę w Curicó Valley. Pełni optymizmu zdecydowani, że mogą produkować smaczne wina, wobec czego rodzina nabyła nowe grunty, zainwestowała w technologię, aw 1999 r. Zaczęła sprzedawać swoje produkty pod marką Aresti. Obecnie trzy pokolenia rodziny Aresti poświęciły swoje wysiłki i wiedzę na produkcję szeroko uznanych win najwyższej jakości. Aresti uzyskało certyfikat na podstawie surowego standardu Kodeksu Zrównoważonego Wina Chile po tym, jak wszystkie jego procesy spełniły wskaźniki dla różnych obszarów mierzonych przez kod: rolnictwo, piwnice winiarskie i społeczność CSR. Ponadto Aresti podpisało porozumienie w sprawie czystej produkcji, rozporządzenie dotyczące produkcji win przyjaznych dla środowiska poprzez bezpieczne, przyjazne dla środowiska i zrównoważone procesy produkcyjne.