Aresti Gewurztraminer Estate Selection
Wino Aresti Gewurztraminer Estate Selection
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Aresti Gewurztraminer Estate Selection
Region: Curico Valley. Producent: Aresti. Szczep: Gewürztraminer. Rodzaj: białe. Pojemność: 0,75l
VI
Aresti Gewurztraminer Estate Selection błyszczy w szklance w jasnym złotym żółtym kolorze. Gewurztraminer schlebia nosowi bogatymi i eleganckimi tropikalnymi egzotycznymi zapachami, grejpfrutami, limonkami, pomarańczami i liczi, którym towarzyszą intensywne aromaty kandyzowanych płatków róż i nuta imbiru. Owocowy aromat kontynuuje na podniebieniu i nadaje temu suchemu Gewürztraminer złożoność, jego tekstura jest potężna, miękka i słona, harmonijna, bardzo atrakcyjna i przyjemna. Wykończenie jest długotrwałe i cudownie aromatyczne w posmaku. Wino doskonale sprawdzi się podczas imprezy grillowej, na której królować będą grillowane owoce morza – kalmary w marynacie z chilli czy grillowane krewetki polane sokiem z limonki. Posmakuje także ze słodko-pikantną kuchnią azjatycką, na przykład kurczakiem w marynacie teriyaki i sałatką z glonami i cytrusami.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Gewurztraminer Aresti w linii Estate Selection niezwykle udany, w tym konkretnie wydaniu Chyliński Gewurztraminer mocno konkuruje w winami klasy wyższej. Blado żółta barwa wina z zielonymi refleksami. Wyraziste i intensywne wino z aromatami płatków róż, skórek pomarańczy, dojrzałych brzoskwiń i owoców liczi. Subtelny akcent tostowy. Na podniebieniu gładkie, krągłe z przyjemną równowagą między owocem i kwasowością. Orzeźwiający i wytrawny finisz.
Polecane potrawy do Wina Gewurztraminer: Azjatycki makaron smażony z wieprzowiną i warzywami, Sałatka azjatycka, Zupa azjatycka z chińskimi ravioli, Zupa azjatycka z warzywami i tofu, Pieczone Brie z bekonem i suszonymi pomidorami, Kotlety schabowe z grilla z miodem i tymiankiem, Azjatycka pierś z kurczaka z grilla z sałatką z kiełków fasoli, Gofry belgijskie, smażony kurczak i syrop klonowy białe masło, Satay z kurczaka z sosem orzechowym, Skrzydełka z kurczaka z soją, miodem i imbirem, Mini szaszłyki z kurczaka, ananasa i szynki serrano, Naleśniki z homarem, Kanapki ogórkowo-krewetkowe, Sałatka z endywii z serem pleśniowym, Roladki jajeczne sadzone z wieprzowiną, Smażone warzywa i tofu, Curry Wegetariańskie…
Curicó Valley region winiarski w środkowym Chile, położony około 115 mil (185 km) na południe od stolicy Chile, Santiago. Dzieli się na dwa podregiony: Teno na północy i Lontue Valley na południu. Curicó słynie z niezawodnych, niedrogich win codziennego użytku, zwłaszcza czerwonych z Cabernet Sauvignon i białych z Gewurztraminer oraz Sauvignon Blanc i Chardonnay. Winnice Curicó obsadzone są większą ilością odmian niż gdziekolwiek indziej w Chile. Pierwsze dwa winogrona wymienione powyżej są najsilniej obsadzone, tak jak wtedy, gdy region pojawił się po raz pierwszy na międzynarodowej mapie wina. Czerwoni mogą nie zawsze rywalizować z najlepszymi z Maipo , a jej Sauvignon Blanc może nie do końca pasować do świeżego, złożonego stylu, jaki można znaleźć w Casablance , ale dolina jest jednym z regionów wołów roboczych Chile, a jej produkcja jest spójna i niezawodna.
Aresti Gewurztraminer Estate Selection - Opinie klientów
Gewurztraminer smakuje przyjemne...
Cudownie aromatyczne wino z odrobiną korzennego posmaku. Na podniebieniu wyczuwalne soczyste, dojrzałe owoce tropikalne. Doskonale pasuje do ostro przyprawionych potraw i kuchni azjatyckiej. Gewurztraminer smakuje przyjemne...
Klasyczny Gerurztraminer
Słomkowożółty kolor ze złotymi refleksami. Perfumy wyrażają nuty róży i liczi, goździków, wanilii, słodkich fig, grejpfruta. Smak na podniebieniu jest pełny, aromatyczny, charakteryzuje się wyraźnym owocowym posmakiem i dobrą trwałością.
2024-08-31
Gewurztraminer Aresti Chile
To wspaniałe wytrawne wino, o urzekających, intensywnych aromatach róży, liczi i mandarynki. Idealne do dań słodko-kwaśnych, kuchni egzotycznej oraz ostrych serów. Aresti – największa chilijska spółka holdingowa, na którą składają się trzy spółki. Firma została założona przez Don Vicente Aresti w 1951 roku w dolinie Curico. Na początku lat 90-tych firma zdecydowała się na rozwój własnej marki. Ten ważny krok obejmie wprowadzenie nowych technologii konwersji produkcji: aktualizacji mechanizmów, dużych zbiorników ze stali nierdzewnej i beczek z francuskiego dębu do fermentacji i starzenia. Dziś firma jest właścicielem 400 hektarów winnic i piwnic o powierzchni 5000 metrów kwadratowych o pojemności 500 francuskich barrique i 2000 beczek. Efektem wieloletniej pracy grupy ludzi jest szeroka oferta napojów, dbałość o jakość, bez szkody dla środowiska i poszanowanie starożytnych tradycji.