Carmen Gran Reserva Cabernet Sauvignon
Wino Carmen Gran Reserva Cabernet Sauvignon
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Carmen Gran Reserva Cabernet Sauvignon
Kraj: Chile
Producent: Carmen
Region: Maipo Alto Valley
Szczep: Cabernet Cauvignon
Rodzaj: Czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% BK6
Wino Carmen Gran Reserva Blend dojrzewał przez 10 miesięcy we francuskiej dębowej beczce i dodatkowo 2 miesiące w butelce. Aromaty złożone z dominacją czarnej porzeczki, grafitu, kuszącego kakao oraz espresso. W ustach bogate, pełne przypraw, smolistości, lukrecji oraz ciemnej śliwki podbitej przez idealną kwasowość i wyraziste taniny. W finiszu dużo ciemniej czekolady oraz przypraw korzennych. Polecane do czerwonego mięsa takiego jak jagnięcina, żeberka i wołowina w aromatycznych sosach. Polecane również do dzikiego ptactwa, dziczyzny, cynaderek, gęsi i dojrzałych serów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Gran Reserva Cabernet Sauvignon Viña Carmen otrzymała 90 punktów od Wine & Spirits, uważanych za jedną z najbardziej wpływowych publikacji w światowym przemyśle winiarskim. Wino pojawi się w drukowanym czerwcowym wydaniu magazynu jako Best Buy i wśród Najlepszych Czerwonych Maipo Roku.
Carmen Gran Reserva, pochodzący z winnicy Los Quillayes, położonej w posiadłościach Carmens Maipo Alto, jest w 100% Cabernet Sauvignon. Gleba składająca się z tarasów aluwialnych ma mieszankę 20% gliny i 80% piasku, co zapewnia winorośli wyjątkowy drenaż zrównoważony przy optymalnym zatrzymywaniu wilgoci. Znaczne wahania temperatury z dnia na noc zapewniają zrównoważoną kwasowość wina, a także możliwość pełnego rozwinięcia niepowtarzalnych smaków czarnej porzeczki i przypraw. Ręcznie zbierane winogrona maceruje się na zimno przez 10 dni w temperaturze 4 ° C przed fermentacją, aby zapewnić maksymalne zachowanie pierwotnych aromatów owocowych i zmaksymalizować ekstrakcję kolorów. Fermentację alkoholową przeprowadzono w zbiornikach ze stali nierdzewnej w temperaturze 28–29 ° C. Całkowity okres maceracji wynosił od 14 do 22 dni. Całą mieszankę poddawano starzeniu w beczkach z francuskiego dębu przez okres 14 miesięcy, fermentacja malolaktyczna zachodziła naturalnie w beczkach.
Winiarz Carmen, Emily Faulconer, tworzy Gran Reserva Cabernet Sauvignon, głęboko i intensywnie rubinowo-czerwony. Nos prezentuje aromaty czarnych porzeczek, jeżyn i lukrecji z gładkimi, eleganckimi nutami cedru. Podniebienie jest bardzo bogate i hojne, a jednocześnie świeże i żywe. Wino ma obfite owoce i twarde garbniki, które nadają strukturę i głębię. To idealne wino do delektowania się pełnymi smakami czerwonych mięs, takich jak jagnięcina, żeberka i wołowina z pikantnymi sosami. Pasuje również do dzikiego ptactwa, dziczyzny, nerek, gęsi i dojrzałych serów.