Ochagavia Don Silvestre Cabernet Sauvignon Rapel Valley
Wino Ochagavia Don Silvestre Cabernet Sauvignon Rapel Valley
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Don Silvestre Cabernet Sauvignon Rapel Valley
Kraj: Chile
Region: Rapel Valley
Apelacja: DO Rapel Valley
Producent: Vina Ochagavia S.A.
Szczepy: Cabernet Sauvignon
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c3
Nota degustacyjna:
Don Silvestre Cabernet Sauvignon to czerwone wytrawne wino z regionu Rapel Valley w Chile. Wino prezentuje piękna rubinowa czerwień z fioletowym brzegiem. Aromaty czerwonych owoców, pudełka po cygarach i wanilii z nutami suszonych ziół. Wino o lekkiej treściwości ze świeżymi aromatami czerwonych owoców wiśni i malin na subtelnym tle palonej kawy. Jego mocne taniny utrzymują się wraz z nutami czarnego pieprzu. Sugestie kulinarne: Idealne do duszonej wołowiny, drobiu i dojrzałych serów.
Notatki Sommelier:
Viña Ochagavía to jedna z najstarszych chilijskich marek wina. Silvestre Ochagavía, założyciel winnicy, najpierw studiował francuską uprawę winorośli, a następnie sprowadził szlachetne odmiany winorośli z Bordeaux do Chile na krótko przed plagą filoksery w połowie XIX wieku, rewolucjonizując w ten sposób uprawę winorośli w swoim kraju. w 1851 r. Don Silvestre, jak go nazywano, założył Viña Ochagavía i od tego czasu uważany jest za ojca chilijskiego winiarstwa.
Obecnie winiarnia należy do grupy Carolina Wine Brands, która posiada siedem winiarni w Ameryce Południowej i jest zaangażowana w przestrzeganie najwyższych standardów jakości i zrównoważonego rozwoju. Mistrzem piwnicy jest Andrés Caballero. Wraz ze swoim enologiem Ivánem Martinoviciem nieustannie stara się podkreślać typ każdej odmiany winorośli i terroir. Utrzymanie wysokiej jakości w obliczu rosnącego popytu i areału to wyzwanie, które winiarnia Viña Ochagavía chętnie podejmuje.
Winnice położone są na wysokości do 800 m n.p.m. Średnia temperatura wynosi około 15 stopni, co wydłuża okres dojrzewania i umożliwia zbiór owoców w późnych porach roku. Korzystne warunki klimatyczne gwarantują całkowitą dojrzałość winogron i nadają winom specyficzne nuty owocowe oraz pełny charakter. Jest to imponująco widoczne w Gran Reservas Viña Ochagavía, które są winifikowane wyłącznie z ręcznie zbieranych winogron i rozwijają swój złożony charakter dzięki długiemu i stopniowemu dojrzewaniu w beczkach typu barrique. Rezultatem jest wyjątkowa treść i elegancka moc, co wielokrotnie potwierdza Cabernet Sauvignon z serii Gran Reserva.
Ochagavia Don Silvestre Cabernet Sauvignon Rapel Valley - Opinie klientów
Ochagavia Cabernet Sauvignon
Przyjemne czerwone wino do pizza sprawdzi się doskonale.
Don Silvestre Cabernet Sauvignon
Owocowy nos z aromatami czerwonych i ciemnych owoców z nutą czarnego pieprzu. Na podniebieniu miękkie z delikatnymi taninami.
Polecane produkty
Governo Angelo Borrani Rosso Di Toscana
- Polecane!
2023-09-07
Cieszmy się winem Cabernet Sauvignon
Cieszmy się winem, niech smaki pozwalają nam umilać życie. Wino pochodzi prawdopodobnie z łaciny, starożytni Rzymianie nazywali ten płyn vinum. Winorośl pochodzi przypuszczalnie z obszaru Kaukazu, gdzie krzewy winne oplatały wszystko co miały na drodze. Człowiek zapewne natknął się na winorośl po raz pierwszy już 2 miliony lat temu podczas wędrówki. Pierwszy kontakt z winem człowiek paleolitu miał najprawdopodobniej przez przypadkowe zepsucie się przechowywanych winogron lub przez zjedzenie przejrzałych owoców. Wino mogło również powstawać przez nieudane próby przechowywania soku. A dziś wino jest udoskonalane i tworzone tak abyśmy pili je każdego dnia.